Zapomnij o zasmażanej młodej kapuście. Ten przepis jest 1000 razy lepszy

Za niedługo w warzywnikach pojawi się młoda kapusta. Dlatego już teraz warto poznać przepisy, na dania z tym warzywem. Możliwości jest naprawdę wiele, a jedną z nich znajdziesz w tym artykule. Smak i zadowolenie domowników gwarantowane.
Młoda kapusta inaczej
Sezonowe warzywa to jedne z najlepszych produktów, które można dodać do swojego jadłospisu. Nic więc dziwnego, że kiedy w połowie wiosny pojawiają się młode ziemniaki, marchew i młoda kapusta, każdy chce mieć te warzywa na swoim stole. Jeżeli chodzi o kapustę, zazwyczaj podaje się ją w formie zasmażanego dodatku do dań obiadowych.
Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niej pełnowartościowe kotlety. Ich smak jest czystą rewelacją, a łatwość przygotowania sprawia, że danie jest godne polecenia. Poniżej prezentujemy przepis, gdzie krok po kroku wyjaśniamy, jak je zrobić. Aż żal byłoby tego dania nie spróbować.

Młoda kapusta w roli głównej
Kotlety z poniższego przepisu powstają z młodej kapusty oraz z kilku dodatków, które zagwarantują im odpowiednią konsystencję. Niezbędne będą także przyprawy. Składników nie ma zbyt wiele, dzięki czemu danie można przygotować tanio i bardzo szybko. Poniżej umieściliśmy listę z wszystkimi produktami. Sprawdź ją dokładnie, a o żadnym z nich nie zapomnisz.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 2 jajka
- ½ pęczka koperku
- 2 cebule dymki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- olej
- woda

Przepis na kotlety z młodej kapusty
Kapustę dokładnie umyj, a następnie drobno ją posiekaj. Warzywo przełóż do garnka, posól i zalej wodą. Kapustę ugotuj do miękkości. Następnie przecedź ją, ostudź i zmiel w maszynce.
Dymki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Do miski przełóż kapustę, dodaj cebulę, mąkę, bułkę tartą oraz wbij jajka. Dopraw solą oraz pieprzem. Koperek umyj i drobno posiekaj. Przesyp go do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Uformuj z niej kotlety. W tej czynności postępuj w takim sam sposób jak w wypadku kotletów mielonych. Kotlety z młodej kapusty obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.






































