Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zasmażanej młodej kapuście. Ten przepis jest 1000 razy lepszy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.04.2025 06:06

Zapomnij o zasmażanej młodej kapuście. Ten przepis jest 1000 razy lepszy

młoda kapusta
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya

Za niedługo w warzywnikach pojawi się młoda kapusta. Dlatego już teraz warto poznać przepisy, na dania z tym warzywem. Możliwości jest naprawdę wiele, a jedną z nich znajdziesz w tym artykule. Smak i zadowolenie domowników gwarantowane.

Młoda kapusta inaczej

Sezonowe warzywa to jedne z najlepszych produktów, które można dodać do swojego jadłospisu. Nic więc dziwnego, że kiedy w połowie wiosny pojawiają się młode ziemniaki, marchew i młoda kapusta, każdy chce mieć te warzywa na swoim stole. Jeżeli chodzi o kapustę, zazwyczaj podaje się ją w formie zasmażanego dodatku do dań obiadowych.

Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niej pełnowartościowe kotlety. Ich smak jest czystą rewelacją, a łatwość przygotowania sprawia, że danie jest godne polecenia. Poniżej prezentujemy przepis, gdzie krok po kroku wyjaśniamy, jak je zrobić. Aż żal byłoby tego dania nie spróbować.

kapusty.jpg
Fot. Canva
Biorę garść i sypię w ogrodzie. To naturalny środek na ślimaki, mrówki i chwasty

Młoda kapusta w roli głównej

Kotlety z poniższego przepisu powstają z młodej kapusty oraz z kilku dodatków, które zagwarantują im odpowiednią konsystencję. Niezbędne będą także przyprawy. Składników nie ma zbyt wiele, dzięki czemu danie można przygotować tanio i bardzo szybko. Poniżej umieściliśmy listę z wszystkimi produktami. Sprawdź ją dokładnie, a o żadnym z nich nie zapomnisz. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 2 jajka
  • ½ pęczka koperku
  • 2 cebule dymki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej
  • woda
Projekt bez nazwy.jpg
Fot. Canva

Przepis na kotlety z młodej kapusty

Kapustę dokładnie umyj, a następnie drobno ją posiekaj. Warzywo przełóż do garnka, posól i zalej wodą. Kapustę ugotuj do miękkości. Następnie przecedź ją, ostudź i zmiel w maszynce. 

Dymki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Do miski przełóż kapustę, dodaj cebulę, mąkę, bułkę tartą oraz wbij jajka. Dopraw solą oraz pieprzem. Koperek umyj i drobno posiekaj. Przesyp go do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Uformuj z niej kotlety. W tej czynności postępuj w takim sam sposób jak w wypadku kotletów mielonych. Kotlety z młodej kapusty obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

kotlety.jpg
Fot. Canva