Smakosze.pl Przepisy Puszysty biszkopt bez dodatku jajek. Zastąpisz je czymś wyjątkowym
Canva / Kateryna Ovcharenko

Puszysty biszkopt bez dodatku jajek. Zastąpisz je czymś wyjątkowym

6 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ciasto biszkoptowe jest podstawą wielu deserów i powstaje na bazie jajek, mąki i cukru. Miłośnicy słodkości, którzy jednak z jakiegoś powodu nie spożywają jaj kurzych, mogą teraz odetchnąć z ulgą. Przedstawiamy rewelacyjny biszkopt bez jajek. Popularny biszkoptowy składnik zastąpisz wodą z ciecierzycy, zwaną aquafabą.

Egzotycznie brzmiąca aquafaba to po prostu woda z ciecierzycy. Jednakowo dobrze do biszkoptu bez jajek sprawdzi się zarówno woda z puszki, jak i pozostała po gotowaniu tej rośliny strączkowej. Ubita aquafaba zachowuje się tak samo jak białko jaja. 2 łyżki płynu odpowiadają mniej więcej jednemu białku kurzemu. Zabieramy się do pieczenia.

Aquafaba jest nieco kapryśnym produktem. Podczas przygotowywania biszkoptu bez pieczenia upewnij się, że poświęcasz wystarczająco dużo czasu na ubicie piany a potem na rozpuszczeniu w niej cukru. Zbytni pośpiech w wykonaniu tych kroków może skutkować opadnięciem ciasta.

Przepis na puszysty biszkopt bez jajek

Składniki:

  • 3/4 szklanki aquafaby (z puszki lub po gotowaniu)

  • niepełna szklanka cukru pudru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 łyżki oleju

  • niepełna szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak upiec zaskakujący biszkopt bez jajek

Aquafabę na biszkopt bez jajek ubij z odrobiną octu za pomocą miksera . Miej na uwadze, że woda z ciecierzycy potrzebuje nieco więcej energii niż jaja kurze , aby zamienić się w pianę. Właściwie ubita piana nie powinna wylewać się z miski , w której się znajduje.

Do ubitej piany na biszkopt bez jajek zacznij bardzo powoli wsypywać cukier puder i cukier wanilinowy . Na każdą minutę miksowania powinien przypadać dodatek jednej łyżeczki cukru. Mieszaj całość do momentu, aż piana z aquafaby będzie gładka, bez wyczuwalnych drobinek cukru .

Po dodaniu całego cukru przychodzi czas na olej . Wlewaj go cieniutką strugą, cały czas używając miksera . Na koniec do piany na biszkopt bez jajek dodaj przesianą mieszankę mąki, sody oraz proszku do pieczenia . Masę wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki .

Tortownicę do pieczenia biszkoptu bez jajek wyłóż papierem . Przełóż do niej masę. Wsadź formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut . Biszkopt z aquafaby przekładaj ulubionym kremem. Jeśli chcesz upiec tradycyjny biszkopt, koniecznie zapoznaj się z tym przepisem . Czekoladowy biszkopt będzie odpowiedni do eleganckich deserów .

Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael
Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy