Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
Znudziły Ci się tradycyjne schabowe? Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie z ketchupu, musztardy i suszonych ziół zachwycą całą rodzinę. Kotlety zapiecz z żółtym serem, będą przepyszne.
Schabowe możemy przygotować na naprawdę wiele sposób, nie musimy ograniczać się do klasycznej panierki z mąki, jajek i bułki tartej. Kotlety schabowe z piekarnika w ketchupowo- musztardowej marynacie są niezwykle soczyste i pełne smaku, a wszyscy zawsze proszą o dokładkę.
Kotlety schabowe z piekarnika podajemy z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi oraz warzywami. Osobiście polecam potrawkę z marchewki i groszku, kapustę zasmażaną, buraki tarte lub ogórki kiszone. Tak przygotowany obiad za każdym razem znika z talerzy w oka mgnieniu.
Kotlety schabowe z piekarnika obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby mięsno przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników. Schab smażymy na początku na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu i później dopiekamy w piekarniku.
Kotlety schabowe z piekarnika w sam raz na obiad Składniki:
kilka kawałków schabu bez kości
olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażenia
pół kostki żółtego sera
sól, pieprz
Składniki na marynatę:
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżki musztardy
pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej
łyżeczka mielonej papryki słodkiej
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego majeranku
Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie?
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz solą, pieprzem, odstaw. Przygotuj marynatę: jajka wbij do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, musztardę, ketchup, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Kotlety obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na godzinę.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Kotlety wyjmij z marynaty i usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej resztą marynaty i solidnie oprósz żółtym serem, przykryj pojemnik.
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut, smacznego. Przygotuj również kotlety korsarza z ananasem oraz kotlety schabowe po dziekańsku. Dania zachwycą całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masz w domu jajka, cebulę, ziemniaki i pomidory? W mig zrobisz z nich przepyszny obiad
Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”
Źródło: Monika Balikowska na YouTube