Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.10.2022 20:28

Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste

Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
canva/carlosrojas20

Znudziły Ci się tradycyjne schabowe? Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie z ketchupu, musztardy i suszonych ziół zachwycą całą rodzinę. Kotlety zapiecz z żółtym serem, będą przepyszne.

Schabowe możemy przygotować na naprawdę wiele sposób, nie musimy ograniczać się do klasycznej panierki z mąki, jajek i bułki tartej. Kotlety schabowe z piekarnika w ketchupowo- musztardowej marynacie są niezwykle soczyste i pełne smaku, a wszyscy zawsze proszą o dokładkę.

Kotlety schabowe z piekarnika podajemy z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi oraz warzywami. Osobiście polecam potrawkę z marchewki i groszku, kapustę zasmażaną, buraki tarte lub ogórki kiszone. Tak przygotowany obiad za każdym razem znika z talerzy w oka mgnieniu.

Kotlety schabowe z piekarnika obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby mięsno przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników. Schab smażymy na początku na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu i później dopiekamy w piekarniku.

Kotlety schabowe z piekarnika w sam raz na obiad Składniki:

  • kilka kawałków schabu bez kości

  • olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażenia

  • pół kostki żółtego sera

  • sól, pieprz

Składniki na marynatę:

  • 3 jajka

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki ketchupu łagodnego

  • 2 łyżki musztardy

  • pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej

  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie?

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz solą, pieprzem, odstaw. Przygotuj marynatę: jajka wbij do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, musztardę, ketchup, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Kotlety obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na godzinę.

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Kotlety wyjmij z marynaty i usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej resztą marynaty i solidnie oprósz żółtym serem, przykryj pojemnik.

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut, smacznego. Przygotuj również kotlety korsarza z ananasem oraz kotlety schabowe po dziekańsku. Dania zachwycą całą rodzinę.

Kawałki schabu do kotletów schabowych
canva/ tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Monika Balikowska na YouTube