Patent na idealny biszkopt. Znamy sekret cukierników, nie ma doskonalszych proporcji
Biszkopt jest podstawą, jeśli chodzi o przygotowanie rozmaitych ciast czy tortów. Upieczenie idealnego biszkoptu nie jest jednak proste, a sam wypiek potrafi opaść lub brzydko popękać. Remedium na te biszkoptowe dolegliwości jest dodanie do ciasta łyżki octu. Ten nieoczywisty dodatek sprawia, że upieczony biszkopt jest pięknie wyrośnięty oraz wyjątkowo pulchny.
Perspektywa przygotowania idealnego biszkoptu potrafi spędzić sen z powiek, zwłaszcza początkującym amatorom cukiernictwa. Łyżka octu dodana do biszkoptu raz na zawsze zlikwiduje typowe problemy powstające przy jego pieczeniu. Nie trzeba bać się octowego posmaku w finalnym produkcie, gwarantujemy, że nie zostaje po nim ślad.
Przepis na idealny biszkopt
szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki
7 jajek
1 łyżka octu spirytusowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak upiec biszkopt idealny
Aby zacząć przygotowania do upieczenia idealnego biszkoptu, oddziel żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Do miski z żółtkami dodaj ocet oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki na jednolitą masę.
Białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej bezy.
Do ubitej piany na biszkopt, dodaj ostrożnie bazę z żółtek. Nie przerywaj miksowania. Następnie do powstającego ciasta na biszkopt przesiewaj stopniowo mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.
Przygotowane ciasto na biszkopt przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i nastawionego na grzanie od dołu. Piecz przez ok. 40 minut. Na koniec pozwól biszkoptowi wystygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Na bazie biszkoptu przygotujesz obłędny tort cytrynowo- bezowy. Wypróbuj ten orzeźwiający tort z pomarańczową nutą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie grzyby można jeść na surowo? Odpowiedź zaskoczy każdego
Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Przez niego ląduje w koszu
Zastąp mąkę kremowym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze