Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu
Pomysł na jesienny obiad na słodko? Knedle ze śliwkami siostry Anieli. Siostra zdradziła swój przepis na najlepsze ciasto z ugotowanych ziemniaków. Knedle według jej receptury są puszyste, miękkie i smakują rewelacyjnie.
Przepisy siostry Anieli możemy śledzić między innymi na kanale Religia TV na YouTube. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Siostra Aniela zdradziła przepis na wyśmienite, jesienne knedle ze śliwkami. Knedle polane masłem, bułką tartą i oprószone cukrem to danie, które zachwyci każdego smakosza.
Knedle, czyli tradycyjne, kluski z ziemniaków, możemy nadziewać różnymi owocami. Latem najlepsze będą duże, soczyste truskawki. Jesienią natomiast sięgnijmy po śliwki węgierki, które o tej porze roku są słodkie i bardzo soczyste. Knedle ze śliwkami siostry Anieli to danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni.
Knedle ze śliwkami siostry Anieli możemy przygotować również z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Do knedli wybierajmy ziemniaki mączne, najlepiej typu C. Skrobia zawarta w ziemniakach jest niezbędna do przygotowania ciasta o odpowiedniej konsystencji.
Knedle ze śliwkami siostry Anieli. Słodki obiad na jesień
Składniki na ciasto:
1 kg ziemniaków
200 g mąki pszennej
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
3 jajka
Dodatkowo:
śliwki węgierki
masło
bułka tarta
cukier
Jak zrobić przepyszne knedle ze śliwkami? Siostra Aniela zdradziła swój przepis
Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj i zmiel na gładką masę, następnie przełóż do większej miski. Dodaj mąkę pszenną, 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej, jajka i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej, żeby ciasto miało nie kleiło się do rąk.
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Urwij część ciasta i zagnieć na stolnicy, podsypując mąką pszenną. Z ciasta uformuj wałek i pokrój jak kopytka. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz, w środek włóż pół śliwki i przykryj, formując kule.
Knedle włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą, gotuj 3- 4 minuty do wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Masło rozpuść na patelni, wsyp bułkę tartą i smaż chwilę, stale mieszając.
Knedle polej roztopionym masłem z bułką, oprósz cukrem i podaj, smacznego. Ze śliwkami przygotujesz wiele pysznych dań. Pierogi z suszonymi śliwkami według przepisu Roberta Makłowicza posmakują każdemu. Doskonałym pomysłem na obiad są również puszyste racuchy ze śliwkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Wiesia zawsze dodaje do rosołu 1 składnik. Różnicę widać od razu
Masz w domu jajka, cebulę, ziemniaki i pomidory? W mig zrobisz z nich przepyszny obiad
Źródło: Religia TV na YouTube