Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.10.2022 21:10

Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu

Knedle ze śliwkami od siostry Anieli
canva/arfo, screen z filmu pochodzi z kanału Religia TV na YouTube

Pomysł na jesienny obiad na słodko? Knedle ze śliwkami siostry Anieli. Siostra zdradziła swój przepis na najlepsze ciasto z ugotowanych ziemniaków. Knedle według jej receptury są puszyste, miękkie i smakują rewelacyjnie.

Przepisy siostry Anieli możemy śledzić między innymi na kanale Religia TV na YouTube. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Siostra Aniela zdradziła przepis na wyśmienite, jesienne knedle ze śliwkami. Knedle polane masłem, bułką tartą i oprószone cukrem to danie, które zachwyci każdego smakosza.

Knedle, czyli tradycyjne, kluski z ziemniaków, możemy nadziewać różnymi owocami. Latem najlepsze będą duże, soczyste truskawki. Jesienią natomiast sięgnijmy po śliwki węgierki, które o tej porze roku są słodkie i bardzo soczyste. Knedle ze śliwkami siostry Anieli to danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni.

Knedle ze śliwkami siostry Anieli możemy przygotować również z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Do knedli wybierajmy ziemniaki mączne, najlepiej typu C. Skrobia zawarta w ziemniakach jest niezbędna do przygotowania ciasta o odpowiedniej konsystencji.

Knedle ze śliwkami siostry Anieli. Słodki obiad na jesień

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g mąki pszennej

  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej

  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • śliwki węgierki

  • masło

  • bułka tarta

  • cukier

Jak zrobić przepyszne knedle ze śliwkami? Siostra Aniela zdradziła swój przepis

Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj i zmiel na gładką masę, następnie przełóż do większej miski. Dodaj mąkę pszenną, 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej, jajka i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej, żeby ciasto miało nie kleiło się do rąk.

Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Urwij część ciasta i zagnieć na stolnicy, podsypując mąką pszenną. Z ciasta uformuj wałek i pokrój jak kopytka. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz, w środek włóż pół śliwki i przykryj, formując kule.

Knedle włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą, gotuj 3- 4 minuty do wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Masło rozpuść na patelni, wsyp bułkę tartą i smaż chwilę, stale mieszając.

Knedle polej roztopionym masłem z bułką, oprósz cukrem i podaj, smacznego. Ze śliwkami przygotujesz wiele pysznych dań. Pierogi z suszonymi śliwkami według przepisu Roberta Makłowicza posmakują każdemu. Doskonałym pomysłem na obiad są również puszyste racuchy ze śliwkami.

Knedle
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Religia TV na YouTube