Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne pieczone pomidory faszerowane mielonym mięsem i tymiankiem
Martyna Kucharczyk
Martyna Kucharczyk 25.03.2022 22:45

Pyszne pieczone pomidory faszerowane mielonym mięsem i tymiankiem

Pyszne pieczone pomidory faszerowane mielonym mięsem i tymiankiem
pixabay.com

Pomidory w kuchni polskiej

W kuchni polskiej pomidory odgrywają bardzo ważną rolę. Wiele osób może to zaskoczyć, ale tak naprawdę są one jagodami i należą do rodziny psiankowatych. Przybieraj rozmaite kształty, kolory i wielkości. Stanowią podstawowy składnik wielu sosów, zup i sałatek. Niekiedy podawane są też jako deser. Początkowo były uprawiane przez rdzennych amerykanów na długi czas przed przybyciem konkwistadorów. W 1519 roku przewiezione zostały po raz pierwszy do Hiszpanii. Do połowy XVIII wieku uważano je za trujące i były wykorzystywane w celach ozdobnych. Jednak z czasem zaczęto je spożywać. Odkryto także listę cennych składników odżywczych i minerałów kryjących się w tych owocach. Zawierają one, np. silny przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Mają także imponująco dużą zawartość witaminy A, witaminy C i K, a także duże ilości witaminy B6, kwasu foliowego i tiaminy. Pomidory są również źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu i miedzi. Znajdziemy w nich także białko i błonnik. Są jedną z najzdrowszych żywności, które możemy umieścić w naszej diecie.

Sposoby na faszerowanie pomidorów

Pomidory można faszerować na kilka różnych sposób. Zakładamy, że kiedy spróbujecie już zaproponowanego tu przez nas przepisu, zainteresujecie się również innymi formami ich przygotowywania. Z reguły pomidory faszeruje się ryżem. Łączy się je np. z mięsem lub pieczarkami. Można też wykonać bardziej zdrową wersję i dodać trochę szpinaku. Ciekawą opcją jest również wypełnienie pomidorów kaszą. Może ona być jaglana, gryczana lub kuskus – jest to bez różnicy. Z kaszą danie to na pewno będzie bardziej fit. Jeśli za to lubicie próbować kuchni innych krajów, na pewno skusicie się na pomidory faszerowane po grecku. Ich głównymi składnikami jest ryż, cebula, rodzynki i nasiona sosny. Równie ciekawą propozycją będą pomidory wypełnione mięsem i orzechami. Polecane tu są posiekane orzechy laskowe. Tak naprawdę opcje się nie kończą. Innymi wartymi spróbowania byłyby: pomidory nadziewane ciecierzycą, faszerowane jajkiem, fasolą z serem czy makaronem. Oczywiście w tym ostatnim przykładzie chodzi o mały makaron typu kolanka.

Jednak proponowany przez nas przepis idzie o krok dalej. Nie tylko faszerujemy pomidory, ale również je zapiekamy. Dzięki temu smaki mogą się idealnie przegryźć, a my dostajemy ciepły, pełnowartościowy posiłek.

Przepis na faszerowane pomidory

Składniki na 4 porcje

– 5 średnich pomidorów– 200 g chudego mielonego mięsa– 1 duży ząbek czosnku– 1 łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego– 3 łyżki bułki tartej– 2 łyżki oliwy extra virgin– 1 łyżka sosu Worcestershire lub 2 łyżki sojowego– 1 łyżeczka suszonego oregano– 1 jajko– opcjonalnie: starty ser

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w poprzek na połówki. Łyżeczką wyjmujemy z nich nasiona i sok z komór. Nasiona wyrzucamy, a sok możemy zostawić do wykorzystania na później. Środek pomidorów obsypujemy solą. Układamy je rozcięciem do dołu i zostawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.

Mięso mielimy w maszynce razem z czosnkiem oraz tymiankiem. Jeśli kupiliśmy już zmielone mięso, to po prostu dodajemy do niego drobno posiekany czosnek oraz posiekany tymianek. Wsypujemy bułkę tartą i wlewamy oliwę extra virgin razem z sosem worcestershire lub sosem sojowym. Następnie dosypujemy suszone oregano, 2 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrabiamy masę. Gdy już to zrobimy, dodajemy jajko i sól oraz świeżo zmielony pieprz. Całość mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W puste gniazdka pomidorów wkładamy farsz z mięsa. Na wierzchu kładziemy gałązki tymianku, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Pomidory wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy przez około 1 godzinę. Ser możemy zetrzeć i dorzucić do posiłku około 15 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego!

Tagi: