Pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa
Jeśli masz ochotę na kluski śląskie bez mięsa, przygotuj warzywny, niezwykle aromatyczny sos, który wzmocni smak delikatnych kluseczek. Sos jest gęsty, wyraźny i sprawi, że cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa.
Kluski śląskie doskonale smakują również bez mięsa, podane z aromatycznym, warzywnym sosem na bazie cebuli, marchewki i pietruszki. Do sosu dodaję cukier z sosem sojowym, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. Sos do klusek bez mięsa jest pyszny i prosty w przygotowaniu.
Kluseczki śląskie przygotowuję według sprawdzonego, domowego przepisu . Kluseczki zawsze są miękkie, puszyste, doskonałe w smaku i świetnie komponują się zarówno z mięsnym, jak i warzywnym sosem. Do klusek śląskich z sosem bez mięsa przygotowuję surówkę z czerwonej kapusty lub delikatną sałatkę ze świeżych warzyw.
Przepis na sos do klusek śląskich bez mięsa
Składniki:
-
kostka rosołowa warzywna
-
duża czerwona cebula
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
-
marchew
-
korzeń pietruszki
-
2 łyżki jasnego sosu sojowego
-
łyżeczka brązowego cukru
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki mąki
Jak przygotować pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa?
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, Kotkę rosołową rozpuść w 500 ml wody. Pokrojoną marchewkę i pietruszkę, oprósz pieprzem, ziołami prowansalskimi, podlej odrobiną bulionu i duś na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Cukier wymieszaj z sosem sojowym i również do wywaru.
Warzywa zblenduj na gładką masę, dodaj resztę bulionu, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat i gotuj na wolnym ogniu. Gotuj, aż sos się zredukuje. Mąkę wymieszaj z wodą i dodawaj stopniowo do sosu, aż stanie się gęsty i aksamitny. Dopraw solą i pieprzem.