Smakosze.pl Przepisy Pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa
canva/arfo

Pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa

27 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli masz ochotę na kluski śląskie bez mięsa, przygotuj warzywny, niezwykle aromatyczny sos, który wzmocni smak delikatnych kluseczek. Sos jest gęsty, wyraźny i sprawi, że cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa.

Kluski śląskie doskonale smakują również bez mięsa, podane z aromatycznym, warzywnym sosem na bazie cebuli, marchewki i pietruszki. Do sosu dodaję cukier z sosem sojowym, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. Sos do klusek bez mięsa jest pyszny i prosty w przygotowaniu.

Kluseczki śląskie przygotowuję według sprawdzonego, domowego przepisu . Kluseczki zawsze są miękkie, puszyste, doskonałe w smaku i świetnie komponują się zarówno z mięsnym, jak i warzywnym sosem. Do klusek śląskich z sosem bez mięsa przygotowuję surówkę z czerwonej kapusty lub delikatną sałatkę ze świeżych warzyw.

Przepis na sos do klusek śląskich bez mięsa

Składniki:

  • kostka rosołowa warzywna

  • duża czerwona cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

  • łyżeczka brązowego cukru

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

Jak przygotować pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa?

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, Kotkę rosołową rozpuść w 500 ml wody. Pokrojoną marchewkę i pietruszkę, oprósz pieprzem, ziołami prowansalskimi, podlej odrobiną bulionu i duś na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Cukier wymieszaj z sosem sojowym i również do wywaru.

Warzywa zblenduj na gładką masę, dodaj resztę bulionu, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat i gotuj na wolnym ogniu. Gotuj, aż sos się zredukuje. Mąkę wymieszaj z wodą i dodawaj stopniowo do sosu, aż stanie się gęsty i aksamitny. Dopraw solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy