Smakosze.pl
Kluski śląskie

canva/sitriel, Getty Images

Ekspresowy przepis na domowe kluski śląskie

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kluski śląskie to zdecydowana klasyka tradycyjnej polskiej kuchni, która pasuje do wielu dań, głównie z dużą ilością sosu. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować je w ekspresowym tempie, mamy dobre wieści. Pamiętaj o dodaniu skrobi do ciasta, dzięki temu kluski wyjdą znacznie lepsze.

Klasyczne kluski śląskie zazwyczaj podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją również inne, znacznie ciekawsze opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej.

Aby uzyskać charakterystyczną, gumowatą konsystencję klusek, dodaj do nich skrobię ziemniaczaną. To właśnie ona wyróżnia kluski śląskie od kopytek, które robi się z mąki pszennej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie kluski śląskie

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 200 g mąki ziemniaczanej

Zacznij od rozdrobnienia jeszcze ciepłych kartofli. Przepuść je przez praskę do dużej miski. Następnie dodaj do nich skrobię i zacznij wyrabiać ciasta.

Gołąbki

Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?

CZYTAJ DALEJ

Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej żółty kolor, możesz dodać do niego żółtko. Z ciasta uformuj małe kulki, a każdą spłaszcz i zrób w nich wgłębienie za pomocą kciuka.

Kluski wrzucaj partiami na wrzącą i mocno osoloną wodę. Od wypłynięcia na powierzchnie gotuj je około 2-3 minuty, a potem wyławiaj łyżką cedzakową. Smacznego.

Kluski śląskie

Źródło: canva/joannawnuk, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >