Ekspresowy przepis na domowe kluski śląskie
Kluski śląskie to zdecydowana klasyka tradycyjnej polskiej kuchni, która pasuje do wielu dań, głównie z dużą ilością sosu. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować je w ekspresowym tempie, mamy dobre wieści. Pamiętaj o dodaniu skrobi do ciasta, dzięki temu kluski wyjdą znacznie lepsze.
Klasyczne kluski śląskie zazwyczaj podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją również inne, znacznie ciekawsze opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Aby uzyskać charakterystyczną, gumowatą konsystencję klusek, dodaj do nich skrobię ziemniaczaną. To właśnie ona wyróżnia kluski śląskie od kopytek, które robi się z mąki pszennej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szybkie kluski śląskie
Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
Zacznij od rozdrobnienia jeszcze ciepłych kartofli. Przepuść je przez praskę do dużej miski. Następnie dodaj do nich skrobię i zacznij wyrabiać ciasta.
Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej żółty kolor, możesz dodać do niego żółtko. Z ciasta uformuj małe kulki, a każdą spłaszcz i zrób w nich wgłębienie za pomocą kciuka.
Kluski wrzucaj partiami na wrzącą i mocno osoloną wodę. Od wypłynięcia na powierzchnie gotuj je około 2-3 minuty, a potem wyławiaj łyżką cedzakową. Smacznego.
Źródło: canva/joannawnuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl