Smakosze.pl Przepisy Pyzy z mięsem z rosołu
canva/arfo

Pyzy z mięsem z rosołu

24 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pyzy z mięsem to doskonały pomysł na obiad z wykorzystaniem mięsa i warzyw z rosołu gotowanego wcześniej. Mięso rosołowe i jarzyny są delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Przygotowanie pyz zajmuje około 30-40 minut, nie jest to więc danie wymagające czasu. Sprawdź prosty i szybki przepis na pyzy z mięsem z rosołu.

Jeśli zamierzasz przygotować pyzy, rosół powinien być ugotowany na drobiu i kawałku wołowiny. Połączenie dwóch rodzajów mięsa sprawi, że rosół, a później pyzy będą niezwykle smaczne i aromatyczne. Pyzy najlepiej smakują z okrasą z cebulki i masła, możesz jednak polać je roztopionym smalcem, słoniną lub podać prosto z wody.

Do przygotowania pyz wykorzystaj ziemniaki mączne, które po ugotowaniu są sypie i nie wchłaniają wody. Do takich odmian należą między innymi: Tajfun, Bryza, Ibis, Bursztyn, Gracja. Ziemniaki o niskiej zawartości skrobi po ugotowaniu będą bardzo wodniste, co znacznie utrudni proces wyrabiania i lepienia ciasta.

Przepis na pyzy z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • jajko

  • mąka ziemniaczana

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu

  • marchewka i pietruszka z rosołu

  • cebula

  • 3 łyżki masła

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • cebula

  • masło

Jak przygotować pyzy z mięsem z rosołu?

Ugotowane ziemniaki przełóż do dużej miski, rozgnieć tłuczkiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia, przeciśnij je przez praskę, ugnieć łyżką w misce. Masę ziemniaczaną podziel na 4 części, 1/4 masy wyciągnij, a w jej miejsce wbij jajko, mąkę i odrobinę soli. Zacznij ugniatać, następnie dodaj pozostałe ciasto i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Przygotuj farsz: mięso i warzywa z rosołu przeciśnij przez drobną praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor, następnie dodaj do mięsa i warzyw i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj pyzy: wyciągaj po kawałku masy ziemniaczanej, spłaszcz ją i uformuj tak, aby do środka dodać łyżeczkę farszu. Następnie zawiń mięso formując kulę. Pyzy gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Pyzy najlepiej smakują polane cebulką zeszkloną na maśle.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy