Pyzy z mięsem z rosołu
Pyzy z mięsem to doskonały pomysł na obiad z wykorzystaniem mięsa i warzyw z rosołu gotowanego wcześniej. Mięso rosołowe i jarzyny są delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Przygotowanie pyz zajmuje około 30-40 minut, nie jest to więc danie wymagające czasu. Sprawdź prosty i szybki przepis na pyzy z mięsem z rosołu.
Jeśli zamierzasz przygotować pyzy, rosół powinien być ugotowany na drobiu i kawałku wołowiny. Połączenie dwóch rodzajów mięsa sprawi, że rosół, a później pyzy będą niezwykle smaczne i aromatyczne. Pyzy najlepiej smakują z okrasą z cebulki i masła, możesz jednak polać je roztopionym smalcem, słoniną lub podać prosto z wody.
Do przygotowania pyz wykorzystaj ziemniaki mączne, które po ugotowaniu są sypie i nie wchłaniają wody. Do takich odmian należą między innymi: Tajfun, Bryza, Ibis, Bursztyn, Gracja. Ziemniaki o niskiej zawartości skrobi po ugotowaniu będą bardzo wodniste, co znacznie utrudni proces wyrabiania i lepienia ciasta.
Przepis na pyzy z mięsem
Składniki na ciasto:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
jajko
-
mąka ziemniaczana
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
500 g mięsa z rosołu
-
marchewka i pietruszka z rosołu
-
cebula
-
3 łyżki masła
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
cebula
-
masło
Jak przygotować pyzy z mięsem z rosołu?
Ugotowane ziemniaki przełóż do dużej miski, rozgnieć tłuczkiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia, przeciśnij je przez praskę, ugnieć łyżką w misce. Masę ziemniaczaną podziel na 4 części, 1/4 masy wyciągnij, a w jej miejsce wbij jajko, mąkę i odrobinę soli. Zacznij ugniatać, następnie dodaj pozostałe ciasto i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Przygotuj farsz: mięso i warzywa z rosołu przeciśnij przez drobną praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor, następnie dodaj do mięsa i warzyw i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj pyzy: wyciągaj po kawałku masy ziemniaczanej, spłaszcz ją i uformuj tak, aby do środka dodać łyżeczkę farszu. Następnie zawiń mięso formując kulę. Pyzy gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Pyzy najlepiej smakują polane cebulką zeszkloną na maśle.
Smacznego.