Quiz
Kuchnia
Czy wiesz wszystko o jajkach? Tylko najlepsi mają wynik 10/10
fot. Canva
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Jajka to podstawa naszej diety. Do tego stopnia, że właściwie niemal nie zauważamy, jak jest ważne i jak powszechne. Niepozorne jajko kryje w sobie wiele tajemnic. Ile z nich znasz?
Brakująca odpowiedź
1/10
Twoje dziecko pojechało z wycieczką szkolną na fermę strusi i na pamiątkę przywiozło surowe jajko. Aby podać je na twardo, musisz gotować je
45 minut
2,5 godziny
Nie da się ugotować strusiego jaja na twardo
Strusie jajka nie są jadalne
Brakująca odpowiedź
2/10
W ugotowaniu jajek w koszulkach przydatnym składnikiem jest
fot. Canva
Bulion warzywny
Cukier
Ocet
Vegeta
Brakująca odpowiedź
3/10
Surowe jajko, śmietana i miarka wódki, popularny przedwojenny „lek” na kaca, znany jest jako
Mątewka
Polska ostryga
Bałtycki shot
Brakująca odpowiedź
4/10
Popisowym śniadaniem niektórych kucharzy jest jajko doprowadzone tuż poniżej granicy ścięcia białka. Jajko takie nazywa się od temperatury, którą musi osiągnąć, czyli
fot. Canva
61 stopni
63 stopnie
67 stopni
74 stopnie
Brakująca odpowiedź
5/10
Jeśli widzisz na jajku cyfrę 0, możesz mieć pewność, że
Nie zawiera ono kalorii
Pochodzi z chowu ekologicznego
W hodowli na jedną kurę przypada minimum 1 mkw klatki
Brakująca odpowiedź
6/10
W kuchni chińskiej popularne są stuletnie jajka o zielonobrązowym żółtku i brązowoczarnym białku. Dojrzewają one
fot. Canva
Ok. stu lat
3 do 5 lat
Kilka miesięcy
Do pierwszej wiosennej pełni księżyca po upływie 2 lat od nastawienia
Brakująca odpowiedź
7/10
Lepsze dla zdrowia jest jajko
Bardziej płynne
Bardziej ścięte
Jest to obojętne
Brakująca odpowiedź
8/10
Jajka w koszulce podawane na bułce z plastrem bekonu i pod sosem holenderskim znane są jako
fot. Canva
Jajka po bernardyńsku
Jajka po jakobińsku
Jajka po benedyktyńsku
Jajka po bostońsku
Brakująca odpowiedź
9/10
Najpopularniejsza radziecka przenośna gra elektroniczna polegała na łapaniu jajek z kurzych grzęd. Grało się w niej
Wilkiem
Kucharzem
Kogutem
Kaczorem Donaldem
Brakująca odpowiedź
10/10
Jeśli wrzucisz jajko do wywaru z łupin cebuli i ugotujesz w nim na twardo, otrzymasz
fot. Canva
Kraszankę
Pisankę
Cebularza
Cebulankę
Twój wynik: