Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Kuchnia > Myślisz, że wiesz wszystko o przetworach na zimę? Jak zdobędziesz 8/10, jesteś mistrzem
Quiz Kuchnia
Przemysław
Przemysław Bociąga 23.08.2024 19:04

Myślisz, że wiesz wszystko o przetworach na zimę? Jak zdobędziesz 8/10, jesteś mistrzem

Przetwory na półkach
Fot. Shutterstock/by-studio

Nadchodzi ten szczególny czas w roku, kiedy w kuchni gotujemy znacznie więcej niż zjadamy. Już niedługo, zapakowane w słoiki, nadmiarowe potrawy ustawią się rządkami w naszych spiżarniach. Trzeba dobrze je opisywać, by wiedzieć później, z jakim słoikiem mamy do czynienia. Ale ile tak naprawdę wiemy o naszych codziennych przetworach?

Brakująca odpowiedź
1/10
Tradycyjne kiszonki powstają pod wpływem
Fermentacji bakteriami kwasu octowego
Fermentacji bakteriami kwasu mlekowego
Rozkładu chlorofilu
Fermentacji drożdżowej
Brakująca odpowiedź
2/10
Do którego z dwóch przetworów owocowych zużywa się więcej cukru
Do konfitury
Do dżemu
Brakująca odpowiedź
3/10
Kimchi to japońska kiszona potrawa, której głównym składnikiem jest
kimchi
fot. Canva
Kapusta pak-choi
Tykwa
Biała rzodkiew
Kapusta pekińska
Brakująca odpowiedź
4/10
Mięso także może być przetworem na zimę w słoiku
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
5/10
Bez tego kuchennego dodatku nie powinno się pasteryzować słoików w wodzie
Łyżki cedzakowej
Bawełnianej ściereczki
Chwytaka do słoików
Tłuczka
Brakująca odpowiedź
6/10
Kapusta kiszona i kwaszona
kapusta kiszona lub kwaszona
fot. Canva
różnią się od siebie czasem fermentacji
różnią się składnikami: kwaszona zawiera ocet, kiszona nie
różnią się odmianą użytej kapusty
niczym się nie różnią; to dwa słowa na jeden produkt
Brakująca odpowiedź
7/10
Ogórki małosolne także można zakonserwować na zimę
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
8/10
Bałkańska pasta z przecieranych bakłażanów i papryki to
ajvar
fot. Canva
Ajwar
Cadzyki
Czubryca
Chaczapuri
Brakująca odpowiedź
9/10
Do marynowania nie nadają się
Maślaki
Gąski
Pieczarki
Wszystkie jadalne grzyby można marynować
Brakująca odpowiedź
10/10
Do sławnych nowojorskich kanapek kuchni żydowskiej z wołowym pastrami podaje się
kanapka reuben
fot. Canva
Kiszoną sałatkę coleslaw
Korniszony
Ogórki kiszone z koprem i gorczycą
Kiszony czosnek
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest