Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Kuchnia > Prawdziwy grzybiarz odpowie na wszystkie pytania bez zająknięcia. Arcytrudny quiz tylko dla wybranych
Quiz Kuchnia
Przemysław
Przemysław Bociąga 04.02.2025 19:05

Prawdziwy grzybiarz odpowie na wszystkie pytania bez zająknięcia. Arcytrudny quiz tylko dla wybranych

borowik
Fot. Shutterstock/OrelPhoto

Przy mało którym produkcie dogłębna wiedza o nim jest tak ważna jak w wypadku grzybów. Przekonajmy się więc, ile właściwie o nich wiemy. Niech słaby wynik będzie przestrogą przed jadaniem niesprawdzonych owoców grzybobrania.

Brakująca odpowiedź
1/8
Czy borowik i prawdziwek to ten sam grzyb
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
2/8
Czy muchomor czerwony, nakrapiany grzybek, w którym mieszkają krasnoludki, jest trujący?
muchomor
fot. Canva
Jest bezpieczny do jedzenia, tylko po prostu niesmaczny
Wbrew swojej sławie, powoduje tylko lekkie zatrucia
Może wywoływać halucynacje i duszności
To najbardziej niebezpieczny grzyb w Polsce, nawet mały kęs może człowieka zabić
Brakująca odpowiedź
3/8
Taki muchomor ma wiele zwyczajowych nazw. Tylko jedna z poniższych do nich NIE NALEŻY:
Marymuch
Bedłek
Muchotrutka
Muchoczarka
Brakująca odpowiedź
4/8
W opisie grzybobrania w „Panu Tadeuszu” występuje szeroki wachlarz grzybów. Za najsmaczniejszego wieszcz uznaje
zbiór grzybów
fot. Canva
Borowika, którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem
Rydza, który jest wzrostem skromniejszy i mniej w pieśniach sławny
Koźlarza, jak przewrócone kubka dno wypukłe
Lejki, jako szampańskie kieliszki wysmukłe
Brakująca odpowiedź
5/8
Polską truflą nazywamy
Truflę polską (tuber polonica)
Smardze
Prawdziwki
Purchawki
Brakująca odpowiedź
6/8
Na terenach popowodziowych:
grzybek
fot. Canva
warto szukać grzybów, bo lubią wilgotną glebę
nie należy zbierać grzybów, bo nawet jadalne mogą być zatrute
obowiązuje zakaz grzybobrań ze względu na bezpieczeństwo i porządek publiczny
należy pozostawić grzybobranie powodzianom, by wzmocnić lokalną ekonomię
Brakująca odpowiedź
7/8
W razie wątpliwości co do tego, jakie grzyby zebraliśmy, natychmiast pędzimy do:
Najbliższego leśnictwa
Grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów
Wyłącznie do grzyboznawcy
Do najbliższej poradni gastrologicznej
Brakująca odpowiedź
8/8
Niektóre grzyby po ususzeniu mogą być trujące. Uważać należy na:
grzyby suszone
fot. Canva
Gołąbki, rydze i twardziaki jadalne
Maślaki, kurki, opieńki
Borowiki, podgrzybki, koźlarze
Kanie, pieczarki, smardze
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest