Quiz
Kuchnia
Te przystawki powinien znać każdy Polak. Wstyd nie zdobyć chociaż 9 na 10 punktów

Fot. Canva/hipokrat
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Te przystawki królowały i królują nadal na naszych stołach. Proste, lecz aromatyczne dania zarówno na zimno, jak i na ciepło są obowiązkowe podczas świąt, przyjęć i imprez. Sprawdź, czy znasz je wszystkie.
Brakująca odpowiedź
1/10
Tradycyjne paszteciki z kapustą i grzybami przygotowywane są z ciasta:

Fot. Canva
Drożdżowego
Naleśnikowego
Francuskiego
Brakująca odpowiedź
2/10
Cynaderki to inaczej:
Nerki
Płucka
Żołądki
Brakująca odpowiedź
3/10
Które mięso nie nadaje się na tatar?

Fot. Canva
Ligawa
Polędwica wołowa
Biodrówka
Brakująca odpowiedź
4/10
Sałatką, której nie mogło zabraknąć na prywatce była:
Sałatka jarzynowa
Sałatka ziemniaczana
Sałatka gyros
Brakująca odpowiedź
5/10
Zimne nóżki to przystawka przyrządzona z:

Fot. Canva
Wyłącznie z nóżek wieprzowych i warzyw
Nóżek wieprzowych lub wołowych i warzyw
Wyłącznie z mięsa drobiowego i warzyw
Brakująca odpowiedź
6/10
Na stołach gościły również owoce w occie. Były to:
Banany i wiśnie
Jabłka i pomarańcze
Gruszki i śliwki
Brakująca odpowiedź
7/10
Jak nazywa się przystawka z ryby, startej na tarce włoszczyzny i pomidorów?

Fot. Canva
Ryba po grecku
Ryba po litewsku
Ryba po bałkańsku
Brakująca odpowiedź
8/10
W paprykarzu nie znajdziesz:
Ryżu
Cebuli
Mięsa wieprzowego
Brakująca odpowiedź
9/10
Marynowane grzybki przyrządzano wyłącznie z pieczarek

Fot. Canva
Prawda. Do marynowania nadają się wyłącznie pieczarki
Fałsz. Do marynowania nadają się wszystkie jadalne gatunki
Brakująca odpowiedź
10/10
Z czym przyrządzano kultowe śledziki na przystawkę?
Z cebulą i śmietaną
Z czosnkiem i olejem roślinnym
Z sosem pomidorowym i rozmarynem
Twój wynik: