Quiz
Kuchnia
Tego o kiszeniu ogórków na pewno nie wiedziałeś. Mało kto zdobędzie 10 na 10 punktów
Fot. Canva/ajpa_pl
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Jak dobrze wiemy, Polacy są ekspertami w przygotowywaniu przetworów. Ogórki kiszone zaś królują w asortymencie naszych przypraw. Ale czy ty osobiście zaliczasz się do ekspertów w tej dziedzinie? Przekonajmy się.
Brakująca odpowiedź
1/10
Ogórki, których używamy do kiszenia, to ogórki:
Gruntowe
Zielone
Szklarniowe
Brakująca odpowiedź
2/10
W skład „pakietu” warzyw do kiszenia raczej nie wchodzi
fot. Canva
Czosnek
Koper
Chrzan
Marchewka
Brakująca odpowiedź
3/10
Właściwe stężenie soli w zalewie do ogórków wynosi
12-14%
6-8%
2-4%
25%
Brakująca odpowiedź
4/10
Sól, której używamy do kiszenia ogórków, to
fot. Canva
Sól kamienna
Sól jodowana
Sól peklowa
Sól warzona
Brakująca odpowiedź
5/10
Czosnek jest antybiotykiem, więc uniemożliwi proces fermentacji
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
6/10
Fermentacja, której podlegają ogórki, wywołana jest
fot. Canva
Bakteriami kwasu octowego
Bakteriami kwasu mlekowego
Drożdżami
Penicyliną
Brakująca odpowiedź
7/10
Wśród poniższych nazw jedna nie określa odmian ogórków do kiszenia
fot. Canva
Corvetta
Fantasy
Lady Claire
Śremski
Brakująca odpowiedź
8/10
Ogórki kiszone i ogórki konserwowe
Różnią się zalewą, w której fermentują
Różnią się stężeniem solanki
Różnią się czasem kiszenia
Niczym się nie różnią
Brakująca odpowiedź
9/10
Możliwe przyczyny powstawania pustych przestrzeni w ogórkach to
fot. Canva
Wybór zbyt dużych okazów
Kiszenie nie najświeższych warzyw
Obie powyższe przyczyny
Żadna z wymienionych przyczyn
Brakująca odpowiedź
10/10
Na wzbogaceniu naszej diety w kiszone ogórki najbardziej zyskuje
Układ krwionośny
Układ nerwowy
Układ odpornościowy i pokarmowy
Wzrok i słuch
Twój wynik: