Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Kuchnia > W tym quizie pytamy o polską kuchnię. Większość polegnie już na 4. pytaniu
Quiz Kuchnia
Magdalena
Magdalena Patacz 03.02.2025 12:42

W tym quizie pytamy o polską kuchnię. Większość polegnie już na 4. pytaniu

kluski śląskie
Fot. Canva/sitriel

Uważasz, że jesteś koneserem polskiej kuchni, a o tradycyjnych potrawach mógłbyś mówić godzinami? Koniecznie sprawdź się w naszym quizie. Z 4. pytaniem zdecydowana większość osób będzie mieć problem.

Brakująca odpowiedź
1/10
Na początek coś prostego. Zimne nóżki tradycyjnie przyrządza się z:
zimne nóżki
Fot. Canva
Wieprzowiny lub wołowiny
Wieprzowiny lub drobiu
Wyłącznie z wieprzowiny
Brakująca odpowiedź
2/10
Gzik to tradycyjne danie z:
Dolnego Śląska
Małopolski
Wielkopolski
Brakująca odpowiedź
3/10
Którego składnika nie dodaje się do tradycyjnego, polskiego żurku?
żurek
Fot. Canva
Zakwasu pszennego
Suszonego majeranku
Czosnku
Brakująca odpowiedź
4/10
Małdrzyki to:
Placki ziemniaczane
Placki z dodatkiem żółtego sera
Placki twarogowe
Brakująca odpowiedź
5/10
Flaczki to potrawa przygotowywana z:
flaczki
Fot. Canva
Żołądków wieprzowych
Żołądków wołowych
Jelit wołowych
Brakująca odpowiedź
6/10
Kartacze to danie z Podlasia. Robi się je z:
Gotowanych ziemniaków, twarogu i kapusty
Gotowanych i surowych ziemniaków i mięsnego farszu
Surowych ziemniaków, kapusty i grzybów
Brakująca odpowiedź
7/10
Co wyróżnia pierogi z Podhala?
pierogi
Fot. Canva
Rodzaj mąki. Pierogi przygotowywane są wyłącznie z mąki pszennej typu 650
Farsz. Pierogi przyrządzane są z bryndzą
Okrasa. Pierogi okrasza się wyłącznie smażonym boczkiem
Brakująca odpowiedź
8/10
Dlaczego w kluskach śląskich należy zrobić niewielkie wgłębienie?
By gotowały się równomiernie
Do dziurek wlewamy sos
Żadne z powyższych. To wyłącznie kwestia estetyczna
Brakująca odpowiedź
9/10
Tradycyjny oscypek robiony jest z mleka:
oscypek
Fot. Canva
Owczego
Koziego
Krowiego
Brakująca odpowiedź
10/10
Jakie mięso nie nadaje się do rosołu?
Kurze żołądki
Szponder wołowy
Łopatka wieprzowa
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest