Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Kuchnia > W tym quizie pytamy o przeboje kuchni PRL-u. Młodzi nie mają szans na komplet punktów
Quiz Kuchnia
Maciej
Maciej Jurczyk 20.10.2024 08:55

W tym quizie pytamy o przeboje kuchni PRL-u. Młodzi nie mają szans na komplet punktów

kawa w szklankach
Fot. Facebook/żyliśmy w PRL

Pamiętasz jeszcze kultowe dania z PRL-u? Kiedyś zajadali się nimi wszyscy, a dzisiaj prawie nikt ich nie przyrządza. Powróć do czasów młodości i sprawdź swoją wiedzę na temat jedzenia z tamtego okresu. Maksymalną ilość punktów zdobędą tylko nieliczni. 

Brakująca odpowiedź
1/10
Jak nazywa się kotlet ze zdjęcia?
None
Fot. Canva/Ryzhkov
Mielony
Bryzol
Kotlet z mortadeli
Brakująca odpowiedź
2/10
Z czego powstawała słynna zupa nic?
zupa nic
Fot. Wikipedia
Z wiśni, mleka, cukru
Z mleka, jajek, cukru
Z malin, mleka skondensowanego i mąki
Brakująca odpowiedź
3/10
Co znajduje się na zdjęciu?
kotlety z mortadeli
Fot. Canva/Africa images
Smażony ser w panierce
Kotlety z mortadeli
Kotlety schabowe
Brakująca odpowiedź
4/10
Skąd pochodzi przysmak każdych imienin, czyli śledź pod pierzynką?
śledź pod pierzynką
Fot. Wikipedia/Zserghei
Z Japonii
Z Polski
Z Rosji
Brakująca odpowiedź
5/10
Sałatka jarzynowa była dodatkiem...
sałatka jarzynowa
Fot. Canva/Dar1930
Zimnej płyty
Dań głównych
Grzanek
Brakująca odpowiedź
6/10
Jaką nazwę nosi ciasto ze zdjęcia?
wuzetka
Fot. Wikipedia/MichalPL
Karpatka
Kremówka czekoladowa
Wuzetka
Brakująca odpowiedź
7/10
Pierwowzór paprykarz szczecińskiego pochodzi z...
paprykarz
Fot. Wikipedia/Bogusław Dydek
Rosji
Afryki
Paprykarz jest polskim wymysłem i nie miał pierwowzoru
Brakująca odpowiedź
8/10
Z czego powstawał tatar w PRL-u?
tatar
Fot. Wikipedia
Z metki tatarskiej
Z wołowiny
Z wieprzowiny
Brakująca odpowiedź
9/10
Jaki deser znajduje się na zdjęciu?
blok czekoladowy
Fot. Wikipedia/jppaguilar
Tort Wedlowski
Preparowany ryż
Blok czekoladowy
Brakująca odpowiedź
10/10
Czym były zimne nóżki?
zimne nóżki
Fot. Canva/ArtStudio Images
Udkami z kurczaka podawanymi na zimno
Galaretą
Raciczkami wieprzowymi
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest