Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Kuchnia > W tym quizie pytamy o przetwory. Zdobędziesz 8 na 10 punktów i jesteś mistrzem
Quiz Kuchnia
Przemysław
Przemysław Bociąga 24.01.2025 08:30

W tym quizie pytamy o przetwory. Zdobędziesz 8 na 10 punktów i jesteś mistrzem

przetwory na zimę
Fot. Canva/ArtemSH

Wbrew pozorom kiszonki to specjalność nie tylko naszego regionu. W tym quizie sprawdzimy, jak wiele wiesz o bogatym świecie przetworów. Może znajdziesz tu coś, co warto poznać lepiej?

Brakująca odpowiedź
1/10
W skład marokańskiego tadżinu wchodzą kiszone owoce. Są to:
Cytryny
Figi
Pomarańcze
Banany
Brakująca odpowiedź
2/10
Aby zapasteryzować weki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do:
słoiki w piekarniku
fot. Canva
45 stopni
75-100 stopni
130 stopni
220 stopni
Brakująca odpowiedź
3/10
Pasteryzację przetworów można przeprowadzić także w zmywarce
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
4/10
Ogórki pokrojone w plastry i konserwowane w ocie wraz z innymi warzywami noszą nazwę:
sałatka szwedzka
fot. Canva
Mieszanki skandynawskiej
Sałatki szwedzkiej
Kiszonki studenckiej
Sałatki czeskiej
Brakująca odpowiedź
5/10
Słowo „wekowanie” pochodzi od:
Nazwiska wynalazcy zjawiska konserwowania
Niemieckiego słowa oznaczającego peklowanie
Łacińskiego „vectus”, od którego pochodzi także słowo „wiktuały”
Nazwy producenta słoików do zamykania przetworów
Brakująca odpowiedź
6/10
Co wchodzi w skład sławnej kiszonki kimchi?
fot. Canva
fot. Canva
Kapusta rzymska, marchew, pietruszka i ostre przyprawy
Kapusta pekińska, rzodkiew, marchew i sos rybny
Marchew, rzodkiew, grzyby shiitake i sos sojowy
Wodorosty wakame, kapusta pekińska, marchew, sos ostrygowy
Brakująca odpowiedź
7/10
Sałatka ta (kimchi) pochodzi z:
Korei
Japonii
Wietnamu
Chin
Brakująca odpowiedź
8/10
Kiszone skórki z arbuza mogą być przysmakiem zbliżonym do ogórków kiszonych
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
9/10
Przed użyciem soli do kiszonek, upewniamy się o jednej jej właściwości. Powinna ona być:
sól do kiszonek
fot. Canva
Morska
Himalajska
Niejodowana
Jodowana
Brakująca odpowiedź
10/10
Liofilizacja to:
Kiszenie warzyw w roztworze soli i cukru
Suszenie produktów na słońcu
Suszenie zmrożonych produktów
Peklowanie produktów w alkoholu
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest