Quiz
Kuchnia
W tym quizie pytamy o rosół. Zdobędziesz 8 na 10 punktów i jesteś mistrzem

Fot. Canva
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Myślisz, że wiesz wszystko o polskiej kuchni, a rosół nie skrywa przez Tobą żadnych tajemnic? Sprawdź się w naszym quizie. Zdobędziesz 8 punktów i jesteś mistrzem. Powodzenia!
Brakująca odpowiedź
1/10
Na początek coś prostego. Rosół to:

Wywar mięsny
Wywar mięsno-warzywny
Wywar warzywny
Brakująca odpowiedź
2/10
Które mięso NIE nadaje się na rosół?
Żołądki drobiowe
Pręga wołowa
Schab wieprzowy
Brakująca odpowiedź
3/10
Co daje opalenie cebuli na rosół?

Fot. Canva
Wzmacnia smak i kolor rosołu
Łagodzi smak cebuli
Wyłącznie wzmacnia kolor rosołu
Brakująca odpowiedź
4/10
Tradycyjny rosół ze Śląska Cieszyńskiego podawany jest z:
Uszkami mięsnymi
Domowym makaronem i kluską wątrobianą
Lanymi kluskami i suszonymi grzybami
Brakująca odpowiedź
5/10
Jak szybko wyklarować rosół?

Fot. Canva
Wrzucić do garnka kilka różyczek kalafiora
Wrzucić do garnka surowego ziemniaka lub piankę z białek
Wrzucić do garnka surowe jajko
Brakująca odpowiedź
6/10
Charakterystycznym dodatkiem w greckim rosole jest:
Limonka
Kolendra
Cytryna
Brakująca odpowiedź
7/10
Jak długo należy gotować rosół?

Fot. Shutterstock
1-2 godziny
2-3 godziny
4-5 godzin
Brakująca odpowiedź
8/10
Który składnik nadaje rosołowi delikatną, orzechowo-chrzanową nutę?
Kapusta włoska
Liście kalafiora
Zielona część pora
Brakująca odpowiedź
9/10
Kiedy należy solić rosół?

Fot. Canva
Na początku. Mięso oprószamy solą i dodajemy warzywa
Na samym końcu, gdy wywar będzie ugotowany
Obojętnie, ponieważ nie ma to żadnego znaczenia
Brakująca odpowiedź
10/10
Japońskim odpowiednikiem polskiego rosołu jest:
Ramen
Zupa Miso
Zupa Pho
Twój wynik: