Quiz
Kuchnia
W tym quizie pytamy o ryby. Potrzebna będzie wiedza i bystre oko
fot. Shutterstock
8 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Brakująca odpowiedź
1/8
Zacznijmy od pytania o śledzie. Czy są bogate w wartości odżywcze?
Tak, śledzie to cenne źródło witaminy D, E i B
Nie, śledzie jadamy tylko dla smaku
Brakująca odpowiedź
2/8
Na tym zdjęciu widzimy
fot. Canva
Lina
Płoć
Szczupaka
Brakująca odpowiedź
3/8
Karp zagościł na każdym wigilijnym stole
W okresie staropolskim
W dwudziestoleciu międzywojennym
Po drugiej wojnie światowej
Brakująca odpowiedź
4/8
Rybę na zdjęciu łatwo pomylić z solą zwyczajną. Jest to:
fot. Canva
Sola podeszwica
Morszczuk
Panga
Turbot
Brakująca odpowiedź
5/8
Czy w polskich rzekach można spotkać łososie?
Nie, przecież łosoś to morska ryba
Nie, w naszym klimacie nie występują łososie
Kiedyś powszechniej, a dziś tylko sporadycznie można natknąć się na przedstawiciela tego gatunku
Tak, zdarza się złowić łososia na wędkę
Brakująca odpowiedź
6/8
Kucharz w smażalni w Jelitkowie zaklina się, że kergulena, którą podaje, jest świeżo złowiona. Czy może mówić prawdę?
Jasne. Popularność kerguleny wynika z jej występowania w Bałtyku
Raczej nie. W Polsce obowiązują limity połowów i sprowadzamy ją z Niemiec
Większość kerguleny w Polsce pochodzi z norweskich hodowli
Kergulena to ryba zimnych wód i w Bałtyku nie sposób ją napotkać
Brakująca odpowiedź
7/8
Ten pływający przysmak z wąsami to oczywiście
fot. Canva
Sandacz
Karp
Sum
Stynka
Brakująca odpowiedź
8/8
Wiemy z filmu „Szczęki”, że rekiny jadają ludzi. Ale czy ludzie jadają rekiny?
Tak, ale tylko specjaliści w Japonii umieją przyrządzić sashimi z rekina
Tak, ale wyłącznie na Islandii, gdzie podaje się fermentowaną potrawę hakarl
Tak, z rekina można przyrządzić stek podobny do tego z tuńczyka, a samo mięso da się kupić u dostawcy
Nie, od 1976 roku obowiązuje całkowity zakaz połowu rekinów
Twój wynik: