Quiz
Kuchnia
Wielki quiz o grzybach. Pytamy o gatunki, mrożenie i suszenie
Fot. Shutterstock
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
W tym quzie bierzemy na tapet grzyby. Pytamy o popularne gatunki, a także o mrożenie i suszenie tych przysmaków. 10/10 mają tylko najwięksi miłośnicy grzybów.
Brakująca odpowiedź
1/10
Pytanie na rozgrzewkę. Grzyb ze zdjęcia to:
fot. Canva
podgrzybek
maślak
prawdziwek
Brakująca odpowiedź
2/10
Podgrzybki rosną najczęściej:
fot. Canva
w lasach liściastych i iglastych
lasach mieszanych i iglastych
lasach mieszanych i liściastych
Brakująca odpowiedź
3/10
Od kiedy trwa sezon na kanie?
fot. Canva
czerwca
lipca
sierpnia
Brakująca odpowiedź
4/10
Jakich grzybów nie suszymy?
fot.Canva
maślaków i podgrzybków
maślaków i niektórych odmian kozaków
maślaków i kani
Brakująca odpowiedź
5/10
Jak długo można przechowywać suszone grzyby w słoiku?
fot. Canva
10 -11 lat
1 - lata
2-3 lata
Brakująca odpowiedź
6/10
Dlaczego nie warto mrozić grzybów blaszkowych np. kani?
fot. Canva
staną się suche
staną się gorzkie
staną się łykowate
Brakująca odpowiedź
7/10
Aby oczyścić kurki, warto zasypać je....
fot. Canva
solą
sodą
solą wymieszaną z sodą
Brakująca odpowiedź
8/10
Składnikiem marynaty do grzybów nie jest:
fot. Canva
gorczyca
ziele angielskie
zioła prowansalskie
Brakująca odpowiedź
9/10
Czy można jeść pieczarki na surowo?
fot.Canva
tak
nie
Brakująca odpowiedź
10/10
Grzyby ze zdjęcia to:
fot. Canva
shitake
ułany
boczniaki
Twój wynik: