Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Kuchnia > Wielki quiz wiedzy o pierogach. Niektóre pytania zaskoczą nawet kulinarnych ekspertów
Quiz Kuchnia
Przemysław
Przemysław Bociąga 22.10.2024 15:53

Wielki quiz wiedzy o pierogach. Niektóre pytania zaskoczą nawet kulinarnych ekspertów

lepienie pierogów
Fot. Canva/angorius

Pierogi to, oprócz kiełbasy, melexów i Marii Skłodowskiej-Curie jeden z naszych największych hitów eksportowych. Ale czy naprawdę znamy zarówno to typowo polskie danie, jak i jego konkurencję z całego świata? Przekonajmy się.

Brakująca odpowiedź
1/10
Czy pierogi mogą być daniem wegańskim?
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
2/10
Dlaczego do ciasta na pierogi dodajemy ciepłą wodę?
lepienie pierogów
fot. Canva
Ponieważ zabija ona drobnoustroje w mące
Ponieważ ciasto na ciepłej wodzie nie pęka podczas gotowania
Bo ciepła woda w cieście lepiej łączy się z farszem
Bo zaparza ona mąkę, co aktywuje siatkę glutenową i zwiększa elastyczność ciasta
Brakująca odpowiedź
3/10
Czy ruskie i ukraińskie pierogi to to samo?
Tak, mówimy na nie po prostu inaczej
Nie, tradycyjne pierogi w Ukrainie mają inny farsz niż nasze ruskie
Brakująca odpowiedź
4/10
Farsz do wigilijnych pierogów składa się z:
pierogi
fot. Canva
twarogu i ziemniaków
kapusty i grzybów
ziemniaków i grzybów
Brakująca odpowiedź
5/10
Zostańmy przy tematyce Świąt. Małe pierożki podawane zwykle do barszczu wigilijnego to:
uszka
oczka
kutia
Brakująca odpowiedź
6/10
Gruzińskie sakiewki z mięsem mielonym nazywają się
chinkali
fot. Canva
Chaczapuri
Chinkali
Lula
Puri
Brakująca odpowiedź
7/10
Pierogi mają w Polsce swojego świętego patrona. Jest nim:
Św. Idzi
Św. Stanisław ze Szczepanowa
Św. Jacek Odrowąż
Św. Szczepan
Brakująca odpowiedź
8/10
Empanadas to pierożki z farszem mięsno-warzywnym. Pochodzi on z
empanadas
fot. Canva
Meksyku
Argentyny
Teksasu
Chile
Brakująca odpowiedź
9/10
Boulettes de Provence to tradycyjne pierogi z serem i lawendą, pochodzące z południa Francji
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
10/10
We Włoszech podaje się pierogi z płynnym żółtkiem
Prawda
Fałsz
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest