Smakosze.pl Przepisy Smak dzieciństwa spod ręki mistrzyni, racuszki drożdżowe z jabłkami według siostry Anieli
Scena z filmów zamieszczonych na YouTube na kanale PolvisionTV i e-PrzepisyKulinarne

Smak dzieciństwa spod ręki mistrzyni, racuszki drożdżowe z jabłkami według siostry Anieli

23 stycznia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.

Racuchy od siostry Anieli są wyjątkowym przysmakiem

Nie da się ukryć, że racuchy z jabłkami uchodzą za jeden z najlepszych smakołyków, któremu wyjątkowo ciężko się oprzeć. W każdym domu przyrządza się je w odrobinę inny sposób . Jednak racuchy od siostry Anieli nie mają sobie równych.

Siostra Aniela przygotowuje racuchy z jabłkami, które na długo pozostają w pamięci. Nie bez powodu zakonnica uchodzi za jedną z mistrzyń kulinariów. Jej przepisy niejednokrotnie wywoływały zachwyt . Siostra Aniela była nawet zapraszana do programów takich jak Damski Punkt Widzenia. Jeden z odcinków został opublikowany na YouTube na kanale PolvisionTV. Właśnie stamtąd pochodzi jej zdjęcie wykorzystane powyżej.

Racuchy z jabłkami wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Każdy, kto chce sobie zaserwować tak nostalgiczny posiłek, powinien wykorzystać przepis siostry Anieli. Sprosta on nawet najbardziej wygórowanym oczekiwaniom .

Wyśmienite racuchy są bardzo proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nimi najmniejszych problemów. Wykorzystamy w nich same swojskie składniki. Część z nich z pewnością znajdziemy we własnej kuchni . Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 45 g cukru

  • 3 jabłka

  • 2 jajka

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

  • pół opakowania cukru waniliowego

  • 15 ml oleju

  • olej do smażenia

  • miód lub cukier puder do dekoracji

Racuchy jak za dawnych lat

Na początku kruszymy drożdże i mieszamy je w misce z cukrem i ciepłym mlekiem. Całość wzbogacamy o 15 g mąki. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce . W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w kostkę. Nie zapomnijmy o usunięciu gniazd nasiennych.

Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej oba rodzaje cukru i sól. Następnie wzbogacamy mieszankę o jajka, zaczyn i olej. Całość ze sobą łączymy przy użyciu drewnianej łyżki. Po 5 minutach nasze ciasto będzie gotowe. Dodajemy do niego jabłka i ponownie mieszamy .

Ciasto na racuchy powinno trochę wyrosnąć. Przeważnie wystarcza mu 40 minut w ciepłym miejscu . Kiedy ciasto jest już gotowe, smażymy z niego nasze smakowite placuszki. Należy robić to przez kilka minut z każdej strony. Gotowe racuchy wykładamy na ręczniki papierowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem miodu lub cukru pudru. Wówczas będą one wyglądały jak te zamieszczone na zdjęciu powyżej, które pochodzi z filmu opublikowanego na YouTube na kanale e-PrzepisyKulinarne. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować również przepis na faworki Magdy Gessler . Warto również sięgnąć po recepturę na ekspresowe ciasto .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Anika Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy