Jadasz krokiety? Zdradzamy krok po kroku, jak je zrobić
Krokiety najczęściej jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, lecz ich smak jest tak genialny, że ciężko powstrzymać się przed znacznie częstszym spożywaniem. Dlatego poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę, która krok po kroku wyjaśnia jak je zrobić.
Jeśli obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu i nie dasz rady ich przygotować, nie martw się. Wystarczy kierować się naszymi zaleceniami, a krokiety wyjdą ci doskonałe. Nie wymagają również znacznych umiejętności, więc nie ma powodu do strachu.
Krokiety jak od babci
Krokiety są tak naprawdę zwykłymi naleśnikami z farszem, najczęściej złożonym z mięsa, lub kapusty i grzybów. Tak przygotowane naleśniki panieruje się w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaży na oleju. Podczas jedzenia krokietów nie może zabraknąć oczywiście szklanki czerwonego barszczu.
Poniższy przepis opracowany został w taki sposób, aby każdy mógł go przygotować. Składniki są ogólnie dostępne i tanie, a czas wysiłek potrzebny do ich zrobienia nie jest duży. Krokiety świetnie sprawdzają się jako przystawka na imprezie, po którą każdy może sięgnąć.
Poszukujesz więcej ciekawych przepisów, którymi możesz zaskoczyć swoich domowników? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis Magdy Gessler na faworki.
Przepis na krokiety
Składniki:
500 g mąki pszennej
3 jajka
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
bułka tarta
olej
500 g mięsa mielonego
1 cebula
250 g pieczarek
Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski przesiej mąkę. Następnie dodaj 2 jajka, wodę, mleko oraz odrobinę soli. Wszystko miksuj i odstaw na pół godziny. Teraz wystarczy usmażyć ciasto na rozgrzanym oleju pamiętając, aby niczego nie przypalić.
[EMBED-15]
Cebulę i pieczarki posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż zbrązowieją. Dodaj do nich mięso i usmaż, aż będzie całe szare. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok. Teraz przyszła kolej na składanie krokietów.
Połóż porcję farszu na naleśniku, zawiń je w rulon, zegnij do środka boki i odłóż na bok. Powtórz tę czynność z całą resztą farszu i naleśników. Zapanieruj je w jednym jajku, odrobinie mąki i bułce tartej, a następnie podsmaż na złoty kolor. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masz problemy z trawieniem? Sięgnij po smaczny napój z cytryny i liści laurowych, mamy przepis
Jak ugotować idealne jajko na miękko? Wystarczy przestrzegać 1 zasady
Uwielbiasz kopytka? 1 szczegół sprawi, że zawsze wyjdą idealne
Źródło: winiary.pl