Smakosze.pl
Faworki od Magdy Gessler

Instagram / @magdagessler_official; canva.com

Najlepsze na karnawał. Gessler podała przepis na kultowe faworki

20 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite faworki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na ten niezwykły specjał. Jednak receptura, z której korzysta Magda Gessler, jest naprawdę wyjątkowa. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Cię

Faworki są wyjątkowym słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału. Oczywiście najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie. Warto wykorzystać przepis Magdy Gessler. Faworki w tej odsłonie są obłędnym specjałem.

Magda Gessler zdradziła jak robić faworki

Wyśmienite faworki uchodzą za wyjątkowy smakołyk. Raczymy się nimi najczęściej w trakcie karnawału i podczas tłustego czwartku. Oczywiście możemy się nimi zajadać również bez specjalnych okazji. Najważniejsze jest to, by przygotować je w odpowiedni sposób.

Niedawno informowaliśmy o tym, jak faworki przyrządza siostra Anastazja. Tym razem sięgniemy po przepis od najsłynniejszej polskiej restauratorki. Magda Gessler robi niesamowite faworki. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć. 

Faworki od Magdy Gessler są nie lada rarytasem, którego smak pozostaje na długo w pamięci. Można je kupić w delikatesach restauracji gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak prezentują się ceny tego typu produktów. Jednak najlepiej będą smakowały faworki przygotowane we własnej kuchni.

Przepis na faworki Magdy Gessler nie należy do trudnych. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów. Lista składników nie powinna wywołać większego zaskoczenia. Z czego przygotujemy fantastyczne faworki?

  • 600 g mąki pszennej

  • 30 g smalcu

  • 15 żółtek

  • 200 g cukru

  • 90 ml śmietany

  • 30 ml spirytusu

  • 15 ml araku

  • 500 g smalcu do smażenia

  • 100 g cukru pudru

  • wanilia

Faworki lepsze niż kiedykolwiek

Faworki są proste w przygotowaniu. Na początku musimy utrzeć 30 g smalcu tak, aby osiągnął konsystencję śmietany. Dodajemy do niego żółtka i cukier. Całość wzbogacamy o spirytus, arak, śmietanę oraz mąkę pszenną.

Z powstałej masy wyrabiamy ciasto. Powinno być ono gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką. Powstały placek kroimy na paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Nacinamy je na środku i przewijamy.

[EMBED-14]

Smalec do smażenia rozgrzewamy w rondlu. W celu sprawdzenia, czy temperatura jest odpowiednia, umieszczamy kawałek ciasta. Jeśli wypłynie na wierzch, wówczas możemy rozpocząć smażenie. Należy robić to partiami. Faworki powinny być złociste. Warto je przewracać na drugą stronę. Gotowy przysmak pozbawiamy nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Faworki doprawiamy wanilią i cukrem pudrem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >