Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne kotlety mielone bez mięsa i warzyw. Zrobisz je z uwielbianego składnika
Canva / peredniankina

Rewolucyjne kotlety mielone bez mięsa i warzyw. Zrobisz je z uwielbianego składnika

27 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mięso z ryby jest zdrowsze i korzystniej wpływa na nasz organizm niż bardziej popularne mięso czerwone. Tradycyjnego mielonego warto więc zamienić na mielone kotlety rybne. Sam sposób przygotowania jest niemal identyczny, co w przypadku ich wieprzowego odpowiednika. Czy dasz się skusić się na soczyste mielone kotlety rybne?

Mięso z ryb jest bardziej lekkostrawne niż mięso wieprzowe czy wołowe, ma również więcej cennych aminokwasów. Niższa zawartość cholesterolu mielonych kotletach rybnych sprzyja zachowaniu zdrowia oraz zmniejsza ryzyko zawału czy udaru. Ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu, a mielone kotlety rybne to jeden ze smakowitych sposobów ich serwowania.

Przepis na pożywne mielone kotlety rybne

Składniki:

  • 1 kg świeżego lub mrożonego fileta rybnego

  • 2 jajka

  • szklanka bułki tartej

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przygotować pyszne mielone kotlety rybne

Mięso na mielone kotlety rybne opłucz pod zimną wodą . Jeśli używasz mięsa mrożonego, wcześniej musisz je rozmrozić . Opłukane mięso zmiel w maszynce , lub jeśli takiej nie posiadasz, posiekaj bardzo drobniutko za pomocą ostrego noża .

Do masy na mielone kotlety rybne dodaj jajka, 3-4 łyżki bułki tartej oraz dopraw wszystko solą i pieprzem . Odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź konsystencję mięsa na mielone kotlety rybne , a jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki . Kiedy spoistość mięsa jest zadowalająca, dodaj do masy posiekany koperek .

Z gotowej porcji mięsa wyrób mielone kotlety rybne . Obtocz każdy z osobna w bułce tartej . Następnie smaż mielone kotlety rybne na rozgrzanym tłuszczu, aż będą pięknie zarumienione z obu stron . Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Przepis na przepyszna surówkę znajdziesz na naszej stronie . Spróbuj koniecznie naszej ryby smażonej bez panierki .

Canva / Ryzhkov
Canva / Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy