Jak zrobić kompot z suszonych owoców? Mamy przepis na wigilijny klasyk
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć miejsca dla tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny zapach roznosi się tego wieczoru po całym mieszkaniu. Z naszą pomocą świąteczny specjał przygotujesz bez najmniejszej trudności.
Przepis na kompot z suszonych owoców składa się z suszu oraz przypraw. Suszone owoce możesz kupić osobno, lub poszukać w sklepach dedykowanej ich mieszanki. Przyrządzenie tradycyjnego napoju jest niezwykle szybkie i bezproblemowe.
Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki:
4 szklanki wody
4 łyżki miodu
4-5 sztuk goździków
3 plastry świeżego imbiru
suszone owoce: jabłka, morele, gruszki, śliwki (łącznie ok. 200 g)
Aromatyczny kompot z suszonych owoców krok po kroku
Do dużego garnka wlej wodę na kompot z suszonych owoców. Dodaj przyprawy oraz 4 łyżki miodu. Całość doprowadź do wrzenia.
Susz na kompot z suszonych owoców przepłucz i w razie konieczności pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj całość do gotującej się wody z przyprawami. Kompot trzymaj na ogniu jeszcze przez 6-7 minut.
Po ugotowaniu kompot z suszonych owoców przykryj i odstaw na ok. 20 minut. W tym czasie wszystkie smaki w napoju dokładnie się połączą. Gotowy kompot podawaj na ciepło lub po ostudzeniu. Prosty kompot z jabłek warto przygotować do obiadu. Koniecznie wypróbuj też przepis na rozgrzewający kompot śliwkowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niebywałe, z jakiej mąki Lewandowska robi pierogi. Wielkie zaskoczenie, nietypowy rarytas
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama