Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kompot z suszonych owoców? Mamy przepis na wigilijny klasyk
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.11.2022 10:24

Jak zrobić kompot z suszonych owoców? Mamy przepis na wigilijny klasyk

kompot z suszonych owoców
Canva / peredniankina

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć miejsca dla tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny zapach roznosi się tego wieczoru po całym mieszkaniu. Z naszą pomocą świąteczny specjał przygotujesz bez najmniejszej trudności.

Przepis na kompot z suszonych owoców składa się z suszu oraz przypraw. Suszone owoce możesz kupić osobno, lub poszukać w sklepach dedykowanej ich mieszanki. Przyrządzenie tradycyjnego napoju jest niezwykle szybkie i bezproblemowe.

Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców

Składniki:

  • 4 szklanki wody

  • 4 łyżki miodu

  • 4-5 sztuk goździków

  • 3 plastry świeżego imbiru

  • suszone owoce: jabłka, morele, gruszki, śliwki (łącznie ok. 200 g)

Aromatyczny kompot z suszonych owoców krok po kroku

Do dużego garnka wlej wodę na kompot z suszonych owoców. Dodaj przyprawy oraz 4 łyżki miodu. Całość doprowadź do wrzenia.

Susz na kompot z suszonych owoców przepłucz i w razie konieczności pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj całość do gotującej się wody z przyprawami. Kompot trzymaj na ogniu jeszcze przez 6-7 minut.

Po ugotowaniu kompot z suszonych owoców przykryj i odstaw na ok. 20 minut. W tym czasie wszystkie smaki w napoju dokładnie się połączą. Gotowy kompot podawaj na ciepło lub po ostudzeniu. Prosty kompot z jabłek warto przygotować do obiadu. Koniecznie wypróbuj też przepis na rozgrzewający kompot śliwkowy.

Canva / Anna Subbotina
Canva / Anna Subbotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: