Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o piekarniku. Ekspresową i boską w smaku szarlotkę zrobisz z patelni
Kamila Sabatowska
Kamila Sabatowska 26.11.2022 22:15

Zapomnij o piekarniku. Ekspresową i boską w smaku szarlotkę zrobisz z patelni

szarlotka
Canva / voltan1

Przedstawiamy fenomenalny sposób na szarlotkę. Ekspresowe ciasto bez trudu przygotujesz na patelni. Wystarczy pokroić owoce i utrzeć składniki ciasta. Przyrządzenie deseru jeszcze nigdy nie było tak proste.

Nasza błyskawiczna szarlotka nadaje się idealnie na szybki deser. Z podanych składników przygotujesz porcję w sam raz dla jednej osoby. Dzięki temu całe ciasto możesz spałaszować od razu po zdjęciu z patelni. Świeżutki, ciepły specjał powala na kolana.

Przepis na rewelacyjną szarlotkę z patelni

Składniki:

  • 2/3 kostki masła

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2/3 szklanki cukru + cukier do podsypania jabłek

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 1 jabłko

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Błyskawiczna szarlotka krok po kroku

W misce wymieszaj składniki na ciasto do szarlotki. Jajka, cukier i mleko połącz za pomocą rózgi kuchennej. Dodaj rozdrobnione masło, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość starannie rozetrzyj.

Jabłko do szarlotki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Patelnię wysmaruj odrobiną masła i posyp cukrem. Na tak przygotowanej powierzchni równomiernie poukładaj pokrojony owoc.

Jabłko do szarlotki podsmażaj przez chwilę, a następnie wylej na nie przygotowane ciasto. Patelnię przykryj i trzymaj na ogniu przez kilka minut. Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pękać pęcherzyki powietrza, przewróć szarlotkę i smaż pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty. Po kilku chwilach ciasto gotowe jest do podania. Sprawdź niecodzienny sposób na szarlotkę rozpadajkę. Smak ciasta z niezwykłą przyprawą pozytywnie zaskakuje.

Canva / Bartosz Luczak
Canva / Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: