Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić rosół drobiowo- wołowy?
canva/macniak

Jak zrobić rosół drobiowo- wołowy?

13 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rosół drobiowo- wołowy z lubczykiem, suszonym majerankiem i kurkumą to najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny rosół, jaki jadłam. Mocny, ciemny bulion z wołowiny, indyka i kurczaka gotowany z włoszczyzną i ziołami to doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Poznaj przepis na rosół drobiowo- wołowy.

Rosół z kurczaka jest bardzo smaczny, jednak nie może równać się z rosołem gotowanym również z indykiem i wołowiną. Kilka rodzajów mięsa sprawia, że bulion ma wyraźny smak i jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Do dania koniecznie dodaj świeżą włoszczyznę i podsmażoną cebulę, oddaje wtedy więcej smaku.

Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek i kurkumę. Lubczyk nadaje zupie ciekawego aromatu, ma smak lekko zbliżony do maggi. Majeranek suszony uwalnia z mięsa jeszcze więcej nut smakowych, a kurkuma nadaje lekkiej ostrości i pięknego koloru.

Mięso i warzywa z rosołu wykorzystaj później do zrobienia pysznego pasztetu . Z samego mięsa przygotujesz również pyzy lub kotlety mielone . Jeśli zostanie Ci rosół, ugotuj na nim pomidorową z lanymi kluskami.

Przepis na rosół drobiowo- wołowy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka

  • udko z indyka

  • 300 g porcji wołowej rosołowej

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • 2 ząbki czosnku

  • duża cebula

  • gałązka lubczyku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • płaska łyżeczka kurkumy

  • płaska łyżeczka majeranku suszonego

  • natka pietruszki

  • 3 l wody

  • makaron jajeczny do rosołu

Jak zrobić rosół drobiowo- wołowy?

Kurczaka, indyka i wołowinę umyj, oczyść, włóż do dużego garnka, zalej 3 l zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, całe ząbki czosnku, marchewki, pietruszki, seler, por, lubczyk, dodaj majeranek, kurkumę.

Cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni, włóż do garnka, całość gotuj na wolnym ogniu przez 3,5 godziny. Rosół ma się lekko pyrkać pod przykryciem, żeby wydobyć z mięsa i warzyw pełnię smaków.

Rosół wołowo- drobiowy w garnku

Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view Pod koniec gotowania rosół dopraw solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki, podaj z ugotowanym makaronem jajecznym. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy