Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczyste kotlety mielone z mięsa z rosołu
Adam Moskal
Adam Moskal 17.12.2021 01:00

Idealnie soczyste kotlety mielone z mięsa z rosołu

Mięso z rosołu
canva/natabene

Mięso z rosołu wcale nie jest odpadkiem, którego jedynym słusznym miejscem jest kosz na śmieci - wiele osób przygotowuje z niego w końcu bardzo smaczny pasztet. Dla tych, którym znudził się jego smak, proponujemy usmażenie doskonałych i soczystych kotletów mielonych. Kotlety z mięsa po zupie mają wyjątkowo delikatną konsystencję, a w smaku nie różnią się od klasycznych mielonych.

Mięso z rosołu nie ma za dużo zastosowań, wszak mnóstwo wartości odżywczych zostało z niego wypłukanych do bulionu. Dodatkowym minusem jest wygląd takiego mięsa - mało apetyczny szary kolor nie powoduje ślinotoku na sam widok. Jeśli jednak nie chce się marnować jedzenia, istnieje sposób na ukrycie jego negatywnych cech.

Polega on na zrobieniu z niego kotletów mielonych. Receptura jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu, a także mocno budżetowa. Z jednego produktu można ugotować aż dwa dania, które będą smakować i wyglądać wyjątkowo, co oszczędza dużo funduszy.

Przepis na kotlety mielone z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 1 kg mięsa z rosołu

  • 2 jajka

  • 2 czerstwe bułki

  • szklanka mleka

  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bułka tarta

Zacznij od oddzielenia mięsa od kości i chrząstek. Zmiel je w maszynce na sitku ze średnimi oczkami. Cebulę obierz, posiekaj w małą kostkę i wrzuć na patelnie z odrobiną oleju. Podsmażaj ją, aż ładnie się zrumieni, a następnie wrzuć do miski z mięsem.

Do osobnej miski wlej mleko i wymocz w nim bułki. Odciśnij je z nadmiaru płynu i włóż do miski z mięsem razem z solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz jajkami. Wymieszaj masę dłońmi, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Uformuj z mięsa kotlety o równej wielkości. Na talerzu rozsyp bułkę tartą i obtocz w niej każdy kotlet z osobna. Na czystej patelni rozgrzej sporo oleju. Wykładaj na niego kotlety i smaż je z obu stron na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia. Ten tekst wyjawia czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe.

Kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/Sergey Statenin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: swojskiejedzonko

Zapraszamy na nasz Instagram