Rosół z kaczki
Rosół jest uwielbianą przez Polaków zupą, która gości na stołach podczas większych uroczystości, świąt, a nawet zwykłej niedzieli. Rosół można przygotować między innymi z kurczaka, indyka, wołowiny, jednak gotowany na kaczce ma bardziej intensywny smak, kolor i aromat.
Kaczka jest najszlachetniejszych mięsem drobiowym. Niezwykle delikatna, aromatyczna, doskonale nadaje się na rosół lub w towarzystwie kluseczek i buraków. Charakteryzuje się również dużo bardziej wyrazistym smakiem niż indyk czy kurczak.
Rosół od lat uważany jest za zupę o prozdrowotnych właściwościach. Mięso oraz bogactwo warzyw i przypraw doskonale wzmacniają i rozgrzewają cały organizm. Rosół to sprawdzony, domowy sposób na walkę z przeziębieniem i grypą.
Składniki na rosół z kaczki
-
porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydełka, udka
-
6 marchwi
-
2 pietruszki
-
por
-
pół selera
-
gałązka lubczyku
-
pęczek pietruszki
-
cebula
-
5 listków laurowych
-
10 kulek ziela angielskiego
-
4 litry wody
-
sól, pieprz
Jak przygotować rosół z kaczki?
Dokładnie umyj i oczyść mięso, następnie obierz cebulę, por, seler, marchewkę i pietruszkę. Cebulę możesz przesmażyć bezpośrednio nad palnikiem, aby się lekko podpiekła i zyskała bardziej intensywny smak.
Do dużego garnka z grubym dnem włóż porcję rosołową kaczki, obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe. Gałązki pietruszki i lubczyku zwiąż nitką i włóż w całości do garnka, następnie zalej wodą i gotuj. Na tym etapie nie dodawaj soli, ponieważ zamknie pory w mięsie i rosół straci smak. Dokładnie wybierz pianę powstałą po gotowaniu mięsa, maksymalnie zmniejsz palnik i gotuj pod przykryciem 2 godziny.
Dopraw solą, pieprzem i podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.