Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewająca, poranna kawa z kurkumą i goździkami
canva/PavelKant, Getty Images

Rozgrzewająca, poranna kawa z kurkumą i goździkami

14 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Podczas śniadania większość z nas popija gorącą kawę, która pozwala dobrze się rozbudzić i zachować jasność umysłu na dłużej. Pyszną i zdrową kombinacją jest dodanie do naparu goździków, kurkumy i cynamonu, dzięki czemu kawa będzie bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Kurkuma uznawana jest za wyjątkową przyprawę o silnym działaniu, stąd warto wsypać jej szczyptę do kubka.

Kawa towarzyszy nam od tysięcy lat, dlatego ciężko wyobrazić sobie obecnie poranek bez przynajmniej jednej ciepłej filiżanki. Obecnie za oknem panuje dość nieprzyjemna pogoda, sprzyjająca chorobom. Regularne picie poniższego napoju może mieć pozytywny wpływ na odporność.

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, kurkuma wypełniona jest wieloma antyoksydantami, witaminami i minerałami, więc korzystnie działa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Łącząc ją z kawą uzyskuje się smaczny i prozdrowotny napój, który dostarczy dużo energii oraz substancji odżywczych.

Przepis na zimową kawę z przyprawami

Składniki:

  • 2 espresso

  • 1 goździk

  • szczypta cynamonu

  • szczypta pieprzu

  • szczypta kardamonu

  • szczypta suszonego imbiru

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżeczka kakao

  • 1 łyżka miodu lub innego słodzika

Zacznij od zaparzenia ulubionej kawy do postaci dwóch esencjonalnych espresso. Przelej je do rondelka i postaw na najmniejszym gazie. Wsyp do napoju cynamon, pieprz, kardamon, imbir, kurkumę oraz goździka. Podgrzewaj przez kilka minut, uważając, aby nie doprowadzić kawy do wrzenia.

Do kubka wlej kilka łyżek wrzątku i wsyp do niego kakao. Dokładnie je wymieszaj, aby nie było żadnych grudek i odstaw je na bok do przestygnięcia. Gdy będzie już chłodne, wlej do niego miód i mieszaj, aż ten zupełnie się rozpuści.

Do kakao wlej kawę, wymieszaj i podawaj. Jeśli chcesz możesz zabielić napój mlekiem krowim, a także napojami roślinnymi. Z wierzchu posyp kawę cynamonem oraz imbirem, co nie tylko wpłynie na prezencję kawy, lecz podbije także jej smak jeszcze bardziej. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia, dlaczego kawa jest coraz droższa.

Kawa

Źródło zdjęcia: canva/tbralninaphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy