Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą
Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą
Rybę na parze możesz przygotować na wiele sposób. Jednym z moich ulubionych jest filet z imbirem, dymką i orientalnym sosem na bazie zielonej pasty curry.Danie jest delikatne, lekkie, ale i bardzo wyraziste.
Dorsz. Wartości odżywcze
Dorsz to ryba niezwykle delikatna w smaku i przede wszystkim bardzo zdrowa.Zawiera pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3, które wzmacniają serce, układ nerwowy oraz naszą odporność. 100 g dorsza zawiera aż 18g białka. Ryba ta może być więc zdrowym zamiennikiem drobiu lub wieprzowiny.Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zalecane jest więc spożywanie ryb minimum raz w tygodniu.Dorsz to również bogate źródło selenu oraz fosforu, witaminy A oraz D3.
Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą
Składniki dla dwóch osób:
duży filet z dorsza,3 cm kawałek świeżego imbiru,4 cebulki dymki,limonka,marchewka,cukinia,zielona pasta curry,świeża kolendra,200 ml mleka kokosowego,sól, pieprz,łyżka oliwy.
Filety oprósz delikatnie pieprzem i solą, skrop sokiem z limonki. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.Następnie połóż je na rybę i gotuj na parze przez 15-20 minut.Marchewkę i cukinię pokrój w kostkę. Smaż przez kilka minut na patelni z odrobiną oliwy.Dodaj pastę curry, cebulki dymki, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe, posiekaną kolendrę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowaną rybę z imbirem połóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Udekoruj kolendrą i pokrojoną limonką.
Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą. Sposób podania
Danie doskonale będzie komponować się z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko. Aby go przygotować, pod koniec gotowania, dodaj do osolonej wody odrobinę oliwy z oliwek. Gdy ryż już się ugotuje, opłucz go w letniej wodzie.
Smacznego!