Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler
Ryba po grecku, to tradycyjne danie kuchni Polskiej. Co dziwne, jej nazwa jest myląca, gdyż ryba po grecku nie wywodzi się wcale z Grecji. Tak naprawdę, jeśli zapytać mieszkańca tamtych stron, czy zna tę potrawę, podrapie się po głowie z zakłopotaniem.
Prawdopodobnie nazwa wzięła się od skojarzenia ze sposobem podawania śródziemnomorskich przystawek. W tamtym rejonie Europy, świeże ryby są częścią obowiązkową każdego posiłku, a warzywa podduszone na oliwie są stałym elementem menu. Z tego wynika, że możemy być dumni i bez obaw włączyć rybę po grecku do panteonu naszych rodzimych przysmaków. Szczególnie że w niektórych regionach Polski, tak przyrządzona ryba jest jednym z dań serwowanych na wigilijnym stole lub podawanych w pierwszy dzień świąt.
Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler
Postać Magdy Gessler śni się po nocach nieuczciwym restauratorom, którzy oszukują ze świeżością składników i potraw serwowanych w ich przybytkach. Korzystając z jej przepisów i kulinarnych rad, mamy pewność, że przygotowywane przez nas danie będzie wyśmienitą ucztą smaków i aromatów. Tym razem, chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na pyszną rybę po grecku, stworzony przez samą królową polskiej gastronomii:
Do przygotowania tego dania będą potrzebne:
1 kg białej ryby
2 kg dojrzałych pomidorów
6 marchewek
pół selera
2 cebule
1 por
2 pietruszki
50 ml białego wina
mąka
sól, pieprz
słodka papryka
cynamon
liście laurowe
ziele angielskie
Ryba od Magdy Gessler różni się od tradycyjnego przepisu dzięki dodaniu białego wina, cynamonu oraz wykorzystaniu świeżych pomidorów. Jednak przez te drobne zmiany, ta dobrze znana potrawa, nabiera zupełnie nowego, pysznego wymiaru.
Gotowanie zacznij od przygotowania ryby – pokrój ją i połóż na papierowym ręczniku, aby zebrać nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Po obtoczeniu w mące, usmaż rybę na złocisty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, ścieramy na tarce z grubymi oczkami i dusimy na dużej patelni aż do miękkości.
Gdy będą już gotowe, to znak, że przyszła pora na dodanie pomidorów, które powinny zostać wcześniej sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych oraz pokrojone w drobną kostkę. Wszystko podlej białym winem oraz dodaj liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę cynamonu. Na zmniejszonym ogniu, pod przykryciem duś wszystko do momentu wyparowania wody. Wcześniej usmażoną rybę, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj ciepłymi jeszcze warzywami. Zaletą ryby po grecku jest fakt, że smakuje wyśmienicie zarówno podana na gorąco, jak i na zimno.
Zdrowa czy nie zdrowa? Oto jest pytanie.
Dietetycy zgodnie twierdzą, że najmniej zdrowa, a zarazem najbardziej kaloryczna jest, używana do panierowania, ryby mąka, która podczas smażenia nasiąka tłuszczem. Nawet gdy olej jest mocno rozgrzany, co powinno ograniczyć jego wchłanianie, to jednak smażenie nie jest szczególnie pożądane w zdrowej diecie. Jeśli są wśród nas osoby, które interesują się fit kuchnią, to z pewnością już wiedzą co należy zrobić, aby ryba po grecku straciła parę nadprogramowych kalorii.
Po pierwsze, smażenie zastąpić pieczeniem. Ryba przygotowana w ten sposób, bez panierki i w piekarniku nie nasiąknie zbędnym tłuszczem i momentalnie stanie się daniem niskokalorycznym. Możesz wypróbować rękaw do pieczenia ryb – wtedy stają się one delikatne i soczyste.
Po drugie, ograniczyć ilość oleju, który dodawany jest do podsmażenia warzyw. Podczas obróbki termicznej, puszczą one soki, więc nie musisz martwić się, że zaczną przywierać do patelni. Dzięki tym dwóm małym zmianom ryba po grecku stanie się jednym z ulubionych dań wszystkich osób, które prowadza zdrowy tryb życia na co dzień i może przekonają do zmiany nawyków żywieniowych, te osoby, które są sceptycznie nastawione do wprowadzania poprawek do tradycyjnych dań.