Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Ryba w sztuce kulinarnej – podstawowe informacje

Ryba to rodzaj wodnego kręgowca, które w rozlicznych gatunkach i odmianach zamieszkuje wszystkie wody świata. Ryby stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców, zajmując przy tym ważne miejsce w światowej sztuce kulinarnej. Na całym globie spożywa się różne rodzaje ryb, w zależności od klimatu i rodzaju wód (ocean, morze, jezioro, rzeka, etc.) w którym zwierzęta te występują.

Ryba stanowić element główny lub dodatek zasadniczo każdego rodzaju dania – śniadania, obiadu czy kolacji. W wielu przypadkach z ryb przygotowuje się także przekąski, a niektóre ich wersje (na przykład wędzone) spożywa się na kanapkach lub w sałatkach. Popularne są także ryby w zalewie, a kulturze orientalnej mocno ukorzeniony jest zwyczaj spożywania surowego, rybiego mięsa – na przykład sushi.

Czy ryby są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Wartości odżywcze ryb w dużej mierze uzależnione są od gatunku danej ryby, ale co do zasady stwierdzić można, że ryby są bardzo zdrowe i warto urozmaicić nimi naszą dietę, o ile jeszcze nie stanowią one elementu naszego jadłospisu.

Ryby należy jeść głównie przez wzgląd na to, że ich mięso zasobne jest w niezbędne dla życia człowieka kwasy omega-3. Ryba stanowi także bogate źródło witamin i składników mineralnych. W przypadku tych pierwszych wymienić należy witaminę A, D, E, oraz witaminy z grupy B. W przypadku tych drugich z kolei na pierwszy plan wysuwa się żelazo, selen i jod.

Zdecydowana większość potraw przygotowywanych z ryb jest niskokaloryczna. Samo rybie mięso nie zawiera węglowodanów, jednocześnie stanowiąc obfite źródło białka. 

Jaka ryba jest najlepsza?

Zasadniczo każda ryba będzie w stanie uraczyć nas szeregiem trudnych do przeoczenia wartości odżywczych, a walory smakowe stanowią kwestię indywidualną. Niemniej, niekwestionowanym królem wód, łączącym w sobie smak i zdrowie, będzie łosoś. Do pozostałych zdrowych ryb należy także dorsz, makrela, mintaj, pstrąg czy karp. 

Rodzaje potraw z ryb

Ryba spożywana jest w różnych kulturach w różnych formach – często jednak niektóre potrawy z ryb mają charakter szczególny i są zasadniczo zarezerwowane na okres świąt, na przykład świąt Bożego Narodzenia. Przykład w tej materii może stanowić popularna w Polsce ryba po grecku, ryba w galarecie czy śledzie w oleju.

Ryba konsumowana na śniadanie czy kolację zwykle stanowi dodatek do sałatek czy kanapek. Inaczej jest jednak w przypadku dań obiadowych, gdzie potraw wymienić możemy wiele. Na uwagę zasługuje zupa rybna, pstrąg pieczony, gotowany łosoś, ryba z warzywami czy po prostu rybne filety.

Pokaż więcej

Łosoś i Kasia Sienkiewicz
29.03.2025 18:29 Zrobiła łososia z arbuza. Internet zawrzał żywym ogniem, nie mieli litości

Kasia Sienkiewicz z zespołu Kwiat Jabłoni udzieliła wywiadu w Radiu Zet, a jedną wypowiedzią wywołała burzę. Przyczynił się do tego łosoś z arbuza, czyli wegański zamiennik, o którym opowiadała piosenkarka. Głos zabrali nie tylko internauci, ale i… polityk.

ryba na patelni
28.03.2025 12:57 Zapomnij o bułce tartej. Jest 100 razy lepszy sposób na panierkę do ryby

Żadne ciasto, żadna panierka z bułki tartej. Na obiad podaj rybę z zupełnie innych dodatkach. Smażona na maśle klarowanym dosłownie rozpływa się w ustach. Osobiście nie znam lepszego przepisu na chrupiącą, złocistą i tak smaczną panierkę. Spróbuj, a nie skorzystasz już z bułki do panierowania filetów na piątkowy obiad.

Surowa ryba
27.03.2025 23:00 Obniża cholesterol i pomaga walczyć z nadwagą. Polacy omijają tę rybę z 1 powodu

Nie od dziś wiadomo, ze spożywanie ryb bardzo dobrze wpływa na zdrowie. Dlatego też zdecydowanie warto wprowadzić je swojej diety, ponieważ dzięki temu wesprzemy pracę naszego organizmu. Jeden gatunek jest szczególnie korzystny dla naszego organizmu. Niestety ma też wadę, przed co w Polsce niewiele osób decyduje się na jej zakup.

kotlety mielone bez mięsa
27.03.2025 21:00 Zapomnij o mięsie i warzywach. W piątek podaje kotlety mielone z innego składnika

Ryby jadamy rzadko, a jeśli już, to tylko w kilku typowych postaciach. Dziś poszerzamy więc asortyment o nietypowy obiad. Są nim kotlety mielone z dorsza.

filety z ryby
21.03.2025 09:49 Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz. Kup, póki jest w promocji

Miruna to jedna z tych ryb, które najlepiej gościć na naszych talerzach. Poławiana na dalekich oceanach, jest niezwykle zdrowa w dużej mierze przez to, że nie ma w sobie rtęci. Jednak to dalece nie koniec jej zalet. Tym bardziej, że w jest teraz w promocji! 

kanapki z pastą
19.03.2025 06:00 Łączę jajka z uwielbianą rybą. To smarowidło do kanapek nie ma sobie równych

Kanapki mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis i przygotuj według niego najlepszą pastę z jajek. Temu smakowi nikt się nie oprze, a przysmak będziesz przyrządzać bardzo często. 

śledzie
18.03.2025 18:32 Weź śledzie i zalej je miodem. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie, nie ma świąt bez marynowanego śledzia. Być może co rodzina, to szczególny sposób na przygotowanie tej potrawy. Warto wypróbować ten wariant.

ryba
14.03.2025 13:51 Polacy notorycznie popełniają ten błąd. Ryba traci wszystkie wartości odżywcze

Mrożona ryba to świetna alternatywa i sposób na szybki oraz tani obiad. Choć jej przygotowanie jest łatwiejsze, podczas przyrządzania wkrada się jeden błąd, który psuje smak, eliminuje wartości odżywcze, a w dodatku niszczy strukturę ryby. Dowiedz się, jak temu zapobiec, a także poznaj właściwy sposób przygotowania mrożonej ryby na obiad. 

dorady surowe
14.03.2025 10:11 Okrzyknięto ją „królewską rybą”. Jest idealna dla seniorów, wspiera kości i serce

Oto jeden z tych gatunków ryb, których trudno się nachwalić. Jest pyszna, uniwersalna w przyrządzeniu, a przy tym niezwykle zdrowa. Zwłaszcza osoby starsze powinny rozważyć włączenie jej do diety.

jajka faszerowane tuńczykiem
11.03.2025 19:55 Ten farsz jest najlepszy do jajek. Ten przepis dostałem od znajomego kucharza

Nawet na Wielkanoc nie samymi jajkami żyje człowiek. W tym przepisie łączymy je z farszem, który zmienia połówki jajek w niecodzienną przekąskę, doskonałą na świąteczny stół. To jednocześnie coś starego i coś nowego, a także zielony powiew wiosny na talerzu.

obiad Strzelczyka
08.03.2025 11:55 Strzelczyk pokazał najlepszy paten na śledzie. Dziś podam takie na obiad

Ostatnio szukałam pomysłu na szybki i smaczny obiad dla najbliższych. Śledzie z przepisu Tomasza Strzelczyka okazały się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Kucharz pokazał, jak przyrządzić kultowe ryby inaczej, niż zwykle. Podane z ziemniakami w mundurkach są genialnym pomysłem na rodzinny obiad.

Kilka ryb smażących się na patelni
07.03.2025 22:00 Pachnie ogórkiem i jest 100 razy lepsza, niż dorsz. Polacy w ogóle nie znają tej ryby

Czy ryba może pachnieć warzywami? Okazuje się, że jeden gatunek ma takie właściwości. Choć jest smaczna i wartościowa, to niewiele osób ma ją w swoim jadłospisie. Przedstawiamy rybę, którą warto znać.

Soczysta surowa ryba
06.03.2025 21:00 To najgorsze, co możesz zrobić z mrożoną rybą. Wyjdzie niesmaczna i do wyrzucenia

Mrożona ryba to fantastyczny pomysł na szybki obiad. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty kiszonej. Jednak zanim ją usmażymy, należy znać kilka zasad, aby cały posiłek był smaczny, aromatyczny i soczysty. Nie wszyscy o tym pamiętają, a jest to kluczowy krok do wyśmienitego dania. 

faszerowane jajka na Wielkanoc
03.03.2025 19:29 Takie faszerowane jajka podaj na wielkanocny stół. Ślinka pocieknie każdemu z rodziny

Na twoim wielkanocnym stole nie może zabraknąć tego dania. Zrób faszerowane jajka z przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się. Ich smak podbije nawet gusta najbardziej wybrednych.

pasta na kanapkach
02.03.2025 22:00 Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba

Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.

Filet z ryby
01.03.2025 15:56 Biorę rybę, 3 składniki i podaję cudowny obiad. Rodzina chce go jeść co piątek

Jeżeli piątek – to ryba na obiad. Ale jaka? Na szczęście możliwości jest tu niezmierzona ilość. Na przykład taka ryba pod warzywną okrywą.

panga filety
28.02.2025 08:50 Amerykanie zakazali, Polacy wciąż kupują. Żadna ryba nie budzi tylu emocji

Jedzcie ryby – słyszmy w poradach ekspertów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie ryby są tak samo cenne i przynoszące korzyści z ich spożycia. Właśnie tak jest w wypadku ryby wywodzącej się z Wietnamu i cieszącej się popularnością wśród Polaków. Jej niesława przyczyniła się do tego, że została w wielu krajach zakazana. 

gotowanie jajek
24.02.2025 21:00 Zapomnij o jajecznicy. Z 4 jajek zrobisz jeszcze lepsze śniadanie

Pasta z makreli i jajek to klasyczna potrawa idealna na śniadanie. Łączy w sobie dobrodziejstwa bardzo zdrowych składników – ryby i jajek, źródła zdrowych kwasów tłuszczowych, mikroelementów i dobrze przyswajalnego białka. Wszystko to zaś – w pysznej formie pasty do kanapek.

smażenie dorsza
21.02.2025 15:39 Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo

Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.

ryba
20.02.2025 21:00 Smaczna, zdrowa i niemal bez ości. Tą rybę kupisz do soboty za bezcen w Biedronce

W ofercie sieci sklepów Biedronka pojawiły się ryby. Wiele z nich można kupić w niższych cenach. Na szczególną uwagę zasługuje jedna z ryb, która jest trudno dostępna, a jej spożywanie przynosi korzyści dla zdrowia. Aby ją zakupić należy się pospieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo.

ryba
20.02.2025 18:03 Smażę rybę i zalewam banalnym sosem. Smakuje jak marzenie, podaję co piątek

Jaki obiad sprawdzi się w piątek? Smażona ryba w pysznym sosie podbije podniebienie każdego smakosza. Takie danie przyrządzisz raz- dwa i równie błyskawicznie zniknie z talerzy.

sklep
20.02.2025 12:12 Uwielbiana ryba i przyprawa wycofane ze sklepów w całej Polsce. Masz w domu, wyrzuć

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) pojawiły się komunikaty z ostrzeżeniem. Z jego treści wynika, że dwa produkty zostaną wycofane ze sprzedaży. Wykryto w nich substancje i bakterie, które pod żadnym pozorem nie mogą trafić do organizmu człowieka. O jakie produkty dokładnie chodzi?

Dino
17.02.2025 11:15 Napakowana witaminami i smaczniejsza niż dorsz. Polska ryba za bezcen w Dino

Dino zachwyca kolejnymi promocjami. W ofercie sklepu pojawiła się wyśmienita, słodkowodna ryba. Jest smaczniejsza niż karp. Delikatna, nie ma ości i jest w rewelacyjnej cenie. Na tym jednak oferta Dino się nie kończy. Sprawdź, co dla klientów przygotowała polska sieć. 

ryba
13.02.2025 22:00 Na świecie się jej zakazuje, w Polsce jemy bez opamiętania. Tę rybę lepiej omijać szerokim łukiem

Nie każda ryba jest tak samo zdrowa i cenna dla naszego organizmu. Jedna z tych najpopularniejszych jest bardzo szkodliwa dla organizmu, przez co niektóre kraje zakazały jej sprzedaży. Niestety, ryba nadal jest dostępna w Polsce, a co gorsza, kupuje ją wielu, nieświadomych ryzyka konsumentów. Jakiej ryby nie kupować?

Dino
12.02.2025 16:34 Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba 100 razy lepsza niż dorsz i miruna

Dino nie zwalnia tempa. W ofercie sieci pojawiła się zupełnie nowa ryba, która może zdetronizować nawet uwielbianego dorsza i mirunę. To nie koniec dobrych wiadomości. W tym tygodniu w Dino znajdziemy m.in. wielką obniżkę cen masła i walentynkowe słodkości. Więcej szczegółów w artykule.

Zupa halaszle podana w misce
11.02.2025 08:19 Ta zupa jest hitem w moim domu. Przepis przywiozłem z wakacji

Zupa to bardzo popularne danie w naszym kraju. Przyjęło się, że jest ona podawana jako pierwsza podczas dwudaniowego obiadu, chwilę przed główną potrawą. Polskie zupy są pyszne, jednak warto czasami spróbować innych smaków, szczególnie z zagranicy. Poznajcie przepis na węgierską zupę rybną. 

Filety rybne
09.02.2025 12:52 Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentów

Jeśli uda nam się w sklepie upolować solę, warto kupić i przyrządzić tę doskonałą rybę. Niestety, obarczone jest to ryzykiem pomyłki. Istnieje coś takiego jak „fałszywa sola”. Jest podobna z wyglądu, ale pod względem wartości odżywczych nie może się z nią równać.

Kawałek ryby widoczny podanej na talerzu
08.02.2025 13:40 Na obiad podałem wyśmienitą rybę. Zdrowa, ma mało ości i teraz jest w promocji

Dania, w których ryba jest składnikiem wyróżniającym się, to potrawy, których z pewnością trzeba spróbować, będąc nad morzem. Niestety nie zawsze jest ku temu okazja. Dlatego warto wtedy przygotować rybę samemu w domu, a na pewno gwarancja dobrego smaku będzie taka sama. Szczególnie jeśli akurat jest ryba w promocji.