Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Ryba w sztuce kulinarnej – podstawowe informacje

Ryba to rodzaj wodnego kręgowca, które w rozlicznych gatunkach i odmianach zamieszkuje wszystkie wody świata. Ryby stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców, zajmując przy tym ważne miejsce w światowej sztuce kulinarnej. Na całym globie spożywa się różne rodzaje ryb, w zależności od klimatu i rodzaju wód (ocean, morze, jezioro, rzeka, etc.) w którym zwierzęta te występują.

Ryba stanowić element główny lub dodatek zasadniczo każdego rodzaju dania – śniadania, obiadu czy kolacji. W wielu przypadkach z ryb przygotowuje się także przekąski, a niektóre ich wersje (na przykład wędzone) spożywa się na kanapkach lub w sałatkach. Popularne są także ryby w zalewie, a kulturze orientalnej mocno ukorzeniony jest zwyczaj spożywania surowego, rybiego mięsa – na przykład sushi.

Czy ryby są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Wartości odżywcze ryb w dużej mierze uzależnione są od gatunku danej ryby, ale co do zasady stwierdzić można, że ryby są bardzo zdrowe i warto urozmaicić nimi naszą dietę, o ile jeszcze nie stanowią one elementu naszego jadłospisu.

Ryby należy jeść głównie przez wzgląd na to, że ich mięso zasobne jest w niezbędne dla życia człowieka kwasy omega-3. Ryba stanowi także bogate źródło witamin i składników mineralnych. W przypadku tych pierwszych wymienić należy witaminę A, D, E, oraz witaminy z grupy B. W przypadku tych drugich z kolei na pierwszy plan wysuwa się żelazo, selen i jod.

Zdecydowana większość potraw przygotowywanych z ryb jest niskokaloryczna. Samo rybie mięso nie zawiera węglowodanów, jednocześnie stanowiąc obfite źródło białka. 

Jaka ryba jest najlepsza?

Zasadniczo każda ryba będzie w stanie uraczyć nas szeregiem trudnych do przeoczenia wartości odżywczych, a walory smakowe stanowią kwestię indywidualną. Niemniej, niekwestionowanym królem wód, łączącym w sobie smak i zdrowie, będzie łosoś. Do pozostałych zdrowych ryb należy także dorsz, makrela, mintaj, pstrąg czy karp. 

Rodzaje potraw z ryb

Ryba spożywana jest w różnych kulturach w różnych formach – często jednak niektóre potrawy z ryb mają charakter szczególny i są zasadniczo zarezerwowane na okres świąt, na przykład świąt Bożego Narodzenia. Przykład w tej materii może stanowić popularna w Polsce ryba po grecku, ryba w galarecie czy śledzie w oleju.

Ryba konsumowana na śniadanie czy kolację zwykle stanowi dodatek do sałatek czy kanapek. Inaczej jest jednak w przypadku dań obiadowych, gdzie potraw wymienić możemy wiele. Na uwagę zasługuje zupa rybna, pstrąg pieczony, gotowany łosoś, ryba z warzywami czy po prostu rybne filety.

Pokaż więcej

ryba
17.04.2024 08:38 Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza

Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona. 

kotlety
13.04.2024 18:40 Żadne mięso i warzywa. Okrasa robi kotlety z zupełnie innego składnika

Zwykle kotlety robimy z mięsa lub z warzyw. Jednak Karol Okrasa znalazł na nie zupełnie inny sposób. Znany kucharz pyszne danie robi ze składnika, który zadziwi niejednego smakosza. 

kotlety rybne
12.04.2024 15:45 W każdy piątek smażę takie kotlety rybne. Smakują 100 razy lepiej od zwykłych mielonych

Pomysł na obiad na piątek? Oczywiście kotlety rybne! Choć wiele osób pamiętających PRL uważa je za wątpliwy przysmak, w wersji przygotowanej od zera w domowej kuchni mogą być doskonałym i pysznym posiłkiem.

sałatka z kaszy jaglanej
11.04.2024 18:31 Tę sałatkę z kaszy jaglanej mógłbym jeść codziennie. Dzięki 1 składnikowi syci na długie godziny

Ostatnio zakochałem się w prostej sałatce z kaszy jaglanej. Jest tania, szybka w przygotowaniu i skutecznie zaspokaja głód. Przy tym wszystkim jest zdrowa, a do tego smakuje doskonale. Gówna w tym zasługa składnika, z którym łączę kaszę.

filety z mintaja
05.04.2024 13:24 Polacy wciąż ją pomijają, a to jedna z najzdrowszych ryb. Trudno wymienić wszystkie jej zalety

W zalewie pstrąga i łososia zapominamy często o z dawna obecnych w polskiej kuchni odmianach ryb. Tymczasem na wyciągnięcie ręki mamy smaczny i przede wszystkim zdrowy gatunek. Czas przywrócić go na jego miejsce na stołach. Tym bardziej, że za tę rybę na zapłacisz majątku.

makrela wędzona
21.03.2024 11:09 Rozdrabniam makrelę, mieszam z ryżem i lepię kotlety. To danie robię nie tylko w piątek

Jesteś smakoszem ryb? Jeśli tak, to właśnie dla ciebie jest ten przepis. Weź makrelę, wymieszaj z ryżem i uformuj kotlety. Wyjdzie pyszny obiad, który warto zjeść nie tylko w piątek.

Pstrąg Pewni Dobrego
14.03.2024 15:23 Tak zdrowej ryby nie spotyka się wszędzie. Pieczony pstrąg oczarowuje smakiem

Nie trzeba wielkich zabiegów, by zaserwować doskonały posiłek. Pstrąg w piekarniku praktycznie przygotowuje się sam, a efektem jest smakowity i niecodzienny obiad. Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy produktu wysokiej jakości, takiego jak pstrąg Pewni Dobrego od Auchan.

makrela wędzona
12.03.2024 19:47 Weź makrelę wędzoną i złap w taki sposób, ten patent to rewelacja. Chwała temu, kto go wymyślił

Makrela wędzona jest wyjątkowo lubiana przez smakoszy ryb. Jednak jak ją obrać? Warto skorzystać ze sposobu, który ułatwia jedzenie tej smacznej i zdrowej ryby.

rolada z łososiem
10.03.2024 15:06 Ta zielona rolada jest hitem w moim domu. Co roku robię ją na Wielkanoc

Ta przekąska świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Jest jarska, zdrowa i niezwykle lekka, więc można ją jeść bez wyrzutów sumienia. A do tego prezentuje się niezwykle wytwornie.

ryba
01.03.2024 11:05 Polacy wciąż ją jedzą, a to jedna z najbardziej niezdrowych ryb. Jej mięso wywołuje zatrucia i alergie

Z rybami mamy nie lada kłopot. Z jednej strony wiemy, że dostarczają nam białka i wielu wartości odżywczych. Natomiast z drugiej mogą być źródłem metali ciężkich i toksyn. Tak właśnie jest z lubianą rybą, którą kupimy w niemal każdym sklepie.

pasta z tuńczyka
15.02.2024 11:29 Awanturka niech się schowa. To najlepsza pasta rybna, jaką jadłem

Ta rewelacyjna pasta z tuńczyka ma w sobie coś z awanturki – tradycyjnej polskiej pasty z ryb i twarogu. Przepis jest jednak zupełnie świeży i wnosi bardzo ciekawą kombinację smaku do zestawu naszych smarowideł do chleba.

zapiekanka z mintaja
15.02.2024 09:28 Koniec ze smażeniem ryb! Ta genialna zapiekanka z mintaja sama się robi, wszyscy chcą dokładek

W tym błyskawicznym przepisie wykorzystujemy dobrze nam znanego mintaja jako bazę nietypowej zapiekanki. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo szybka. Jest też pełna warzyw, które w połączeniu z rybą czynią z niej zdrowy i pożywny posiłek.

sałatka śledziowa
14.02.2024 11:22 Strzelczyk wziął śledzie i zrobił obłędną sałatkę. Nie ma w sobie grama mięsa, a syci na długie godziny

Znany z pewnych i kreatywnych przepisów na tradycyjne polskie dania kucharz Tomasz Strzelczyk pokazał sałatkę śledziową w swoim wykonaniu. To doskonały przepis nie tylko na post. Zero mięsa, za to maksimum smaku to jego znaki rozpoznawcze. Poniżej znajdziesz przepis na ten frykas.

lepienie pierogów
13.02.2024 11:41 Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów

Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się. 

awanturka
11.02.2024 15:51 Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa

Spośród licznych past kanapkowych ta tradycyjna pozycja jest z pewnością warta spróbowania. Połączenie wędzonej ryby i twarogu daje zdrową i ciekawą przekąskę, idealną na śniadanie, ale też na imprezowe kanapeczki.

Śledzie według strzelczyka
11.02.2024 10:37 Strzelczyk dodaje do śledzi składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Smakują wręcz wyśmienicie

Śledzik to nieodłączny towarzysz naszych imprez. Niesłychane w przekąsce z marynowanych płatów ryby jest to, że choć należy do najprostszych, każdy ma inny sposób przygotowywania. Tomasz Strzelczyk prezentuje swój, który nazywa „diabelskim”.

sardynki
09.02.2024 13:22 Polacy ją pomijają, a to jedna z najzdrowszych ryb. Do tego można ją kupić za grosze

Nie rezygnuj z ryb w swojej diecie. Zacznij je jeść ze względu na zdrowie. Wcale nie musi to kosztować masy pieniędzy. Z tym artykułem dowiesz się, która ryba jest najzdrowsza i dlaczego warto ją jeść.

ryba gotowanie
08.02.2024 18:09 Najlepszy przepis na rybę. Nie zgadniesz na czym ją smażę

Nawet jeżeli nie przepadasz za rybą, z tym przepisem ją pokochasz. Smakuje wybornie. Wszystko dzięki tej zupełnie innej metodzie smażenia. 

Zapiekana kapusta pekińska
06.02.2024 17:11 Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę

Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku. 

sałatka
05.02.2024 18:41 Taką sałatkę podpatrzyłem w internecie. Podam na ostatki zamiast gyrosa lub jarzynowej

Sałatce jarzynowej mówię dość. Sprawdź, jaka sałatka będzie dużo lepsza. Zrób  ją i zaskocz swoich gości na ostatki. Przepis z Internetu, ale smak jest niesamowity. 

łosoś w śmietanie
04.02.2024 18:37 Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu

Na naszych stołach zdecydowanie zbyt często zjawiają się ryby. Ten przepis to wspaniały punkt wyjścia, by to zmienić. Jest niezwykle prosty, a efektem jest wyśmienity obiad z kilku podstawowych składników.

ryby
02.02.2024 11:18 Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Znajdziemy ją nawet w osiedlowym sklepiku

Jedzenie ryby nie musi wiązać się ze sporym wydatkiem. Sprawdź, którą wybrać, aby było zdrowo i tanio. Nasz wybór na pewno cię zaskoczy. To najpopularniejsza z ryb.

dorada
22.01.2024 16:40 Napakowana witaminami z grupy B, a pomijana. Jedz tą rybę jak najczęściej, a nie pożałujesz

Ryby dostarczają nam nie tylko smaku, ale też cennych kwasów omega-3 i witamin z grupy B. Niestety jeden gatunek ryb Polacy omijają szerokim łukiem. Niesłusznie, bo za tymi rybami przepadali już starożytni Rzymianie. Są smaczne i na kieszeń każdego smakosza. O jaki gatunek ryb chodzi?

kanapki z pastą
21.01.2024 18:42 Siekam i dodaję do pasty z makreli. Ten dodatek nie ma sobie równych

Świeże pieczywo, wyśmienita pasta z makreli i śniadanie gotowe. Na samą myśl aż ślinka cieknie, ale jak zrobić, żeby smak naszej pasty był jeszcze lepszy? O tym dowiesz się właśnie z tego przepisu. 

ryba na piątek
19.01.2024 15:33 Przykrywam rybę tymi składnikami i zapiekam całość. Nawet sobie nie wyobrażam lepszego obiadu na piątek

Piątkowy obiad i nie tylko. Ten przepis na pieczoną rybę jest ekspresowy i bardzo prosty. Smaczny posiłek z pewnością zapadnie w pamięć domowników. To świetny sposób, by urozmaicić piątkowe obiady.

miruna na talerzu
17.01.2024 11:23 Polacy omijają szerokim łukiem, a to pyszna i zdrowa ryba. W dodatku zazwyczaj tańsza niż dorsz

Ryby to produkt, który zdecydowanie za rzadko włączamy do swojej diety. Ten gatunek, choć dostępny w sklepach, nie cieszy się dostateczną popularnością. A gdyby miruna stała się częścią naszego jadłospisu, mogłoby się wiele zmienić.

Ryby
05.01.2024 20:17 To, co lekarz mówi o rybach, zmienia wszystko. Szkoda, że nie wiedziałem tego wcześniej

„Zdrów jak ryba” – może przekonanie o cudownych właściwościach ryb bierze się z niezrozumienie tego porzekadła? To, co lekarz mówi na ich temat, bardzo wiele zmienia. Ryby, które jemy, zazwyczaj są… niezdrowie. Można jedna to zmienić.

tatar
28.12.2023 16:12 Nie z wołowiny, nie z łososia. Najlepszy tatar zrobisz z czegoś innego, Polacy to uwielbiają

Czy marzy ci się tatar? Jeśli ten smak śni ci się po nocach, to polecamy przepis na tę potrawę, ale zrobioną nie z wołowiny, czy z łososia. Najlepszy tatar jest z czegoś zupełnie innego. Polacy przepadają za tym smakiem.