Ryba to rodzaj wodnego kręgowca, które w rozlicznych gatunkach i odmianach zamieszkuje wszystkie wody świata. Ryby stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców, zajmując przy tym ważne miejsce w światowej sztuce kulinarnej. Na całym globie spożywa się różne rodzaje ryb, w zależności od klimatu i rodzaju wód (ocean, morze, jezioro, rzeka, etc.) w którym zwierzęta te występują.
Ryba stanowić element główny lub dodatek zasadniczo każdego rodzaju dania – śniadania, obiadu czy kolacji. W wielu przypadkach z ryb przygotowuje się także przekąski, a niektóre ich wersje (na przykład wędzone) spożywa się na kanapkach lub w sałatkach. Popularne są także ryby w zalewie, a kulturze orientalnej mocno ukorzeniony jest zwyczaj spożywania surowego, rybiego mięsa – na przykład sushi.
Wartości odżywcze ryb w dużej mierze uzależnione są od gatunku danej ryby, ale co do zasady stwierdzić można, że ryby są bardzo zdrowe i warto urozmaicić nimi naszą dietę, o ile jeszcze nie stanowią one elementu naszego jadłospisu.
Ryby należy jeść głównie przez wzgląd na to, że ich mięso zasobne jest w niezbędne dla życia człowieka kwasy omega-3. Ryba stanowi także bogate źródło witamin i składników mineralnych. W przypadku tych pierwszych wymienić należy witaminę A, D, E, oraz witaminy z grupy B. W przypadku tych drugich z kolei na pierwszy plan wysuwa się żelazo, selen i jod.
Zdecydowana większość potraw przygotowywanych z ryb jest niskokaloryczna. Samo rybie mięso nie zawiera węglowodanów, jednocześnie stanowiąc obfite źródło białka.
Zasadniczo każda ryba będzie w stanie uraczyć nas szeregiem trudnych do przeoczenia wartości odżywczych, a walory smakowe stanowią kwestię indywidualną. Niemniej, niekwestionowanym królem wód, łączącym w sobie smak i zdrowie, będzie łosoś. Do pozostałych zdrowych ryb należy także dorsz, makrela, mintaj, pstrąg czy karp.
Ryba spożywana jest w różnych kulturach w różnych formach – często jednak niektóre potrawy z ryb mają charakter szczególny i są zasadniczo zarezerwowane na okres świąt, na przykład świąt Bożego Narodzenia. Przykład w tej materii może stanowić popularna w Polsce ryba po grecku, ryba w galarecie czy śledzie w oleju.
Ryba konsumowana na śniadanie czy kolację zwykle stanowi dodatek do sałatek czy kanapek. Inaczej jest jednak w przypadku dań obiadowych, gdzie potraw wymienić możemy wiele. Na uwagę zasługuje zupa rybna, pstrąg pieczony, gotowany łosoś, ryba z warzywami czy po prostu rybne filety.
Pokaż więcej
Warto ryby włączyć do diety i cieszyć się ich smakiem. Zdrowe i pełne wartości powinny często gościć na naszym stole. Niestety pewien gatunek ryb został przez nas niemal całkiem zapomniany. Pora to zmienić i na nowo poznać suma.
Wigilijny karp będzie smakował zdecydowanie lepiej. Przed smażeniem wystarczy go odpowiednio przygotować, a ryba wyjdzie doskonała. Dowiedz się, jak smażyć karpia, a już nigdy nie zrobisz tego w inny sposób.
Smażony filet rybny w chrupiącej panierce z ziemniakami lub frytkami oraz surówką jest zawsze doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niestety delikatne mięso często rozpada się na patelni podczas obróbki cieplnej. Jest na to jednak pewien niezwykle prosty sposób.
Nasze przygotowania do Bożego Narodzenia stały się w 2024 roku obiektem wielkiej prawodawczej ofensywy. Kiedy wciąż toczą się debaty o zmianie godzin pracy sklepów w Wigilię, na porządek dzienny wchodzi inna sprawa. Dotyczy ona sprzedaży karpi.
Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie.
Pojawiają się pierwsze prognozy dotyczące cen karpia przed wigilią. Okazuje się, że w zalewie złych wiadomości, można liczyć także na namiastki dobrych. Przynajmniej karp nie zdrożeje za bardzo wobec zeszłego roku.
Do soboty w jednym z dyskontów kupić można bardzo zdrową rybę. Ten gatunek jest ceniony tak samo, a nawet bardziej, niż dobrze znany dorsz. W komentarzach pytaliście, gdzie można zdobyć takie cudo. W poniższym tekście z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.
Już nie tylko karp i dorsz. Na rynku dostępna jest o wiele smaczniejsza, zdrowsza i pozbawiona charakterystycznego zapachu ryba. Przygotowana w odpowiedni sposób, będzie świetnym daniem na obiad, które polubi cała rodzina. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaką rybę chodzi, a także poznasz jej zalety i sposób przygotowania.
Świąteczna ryba po grecku to jedno z ulubionych wigilijnych dań. Jednak nigdy tej potrawy nie przyrządzajmy z ryby, które już dawno okryła się złą sławą. Choć lubiana w Polsce, może zawierać hormony, pestycydy i metale ciężkie. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
Taka sałatka śledziowa to idealne zestawienie prostych, choć wyrazistych smaków. Jest przy tym niezwykle zdrowa, lekka i obłędnie pyszna. Czy dodaliśmy już, że robi się ją dosłownie w kilku ruchach?
Co jest najgorsze podczas smażenia ryby? Oczywiście charakterystyczny zapach, który unosi się w mieszkaniu podczas tej czynności. Na szczęcie wiemy, jak sobie z tym poradzić. Winny jest 1 powszechny błąd.
W tym roku sprzedaż karpia na Boże Narodzenie może wyglądać nieco inaczej. Zmiana dotyczy przede wszystkim hodowców i handlarzy, którzy projektem nowych przepisów są wyraźnie zaniepokojeni. Co ciekawe to nie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest pomysłodawcą zmian.
Rzadko można go kupić, ale częściej – samemu wyłowić. Jazgarz to niewielka, częsta w naszych wodach ryba. Warto zainteresować się nią ze względu na skład jej mięsa.
Transport ryb z Ekwadoru został zatrzymany na polskiej granicy. Chodzi o tuńczyka w puszce, na którego wjazd nie zgodziła się Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych w Krakowie. Ilość zatrzymanych ryb może szokować, a powód też daje do myślenia.
Choć hasło „Karp na każdym wigilijnym stole” padło już ponad 70 lat temu, większość Polaków wciąż stosuje się do tej zasady. Dlatego już w październiku zaczynamy śledzić ceny tej świątecznej ryby. Jak będzie z zaopatrzeniem w karpia w 2024 roku?
Ryba na piątek będzie jak znalazł na obiad. Teraz warto wybrać się do Dino i kupić mirunę w atrakcyjnej cenie. Jest zdrowa, smaczna i daje wiele kulinarnych możliwości. Grzech nie skorzystać z takiej okazji.
W piątek warto przyrządzić rybę na obiad. Dziś w sieci sklepów Dino warto zaopatrzyć się w dorsza czarnego. Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo wartościowych. Jedzmy go na zdrowie.
Choć naukowcy i dietetycy niezmiennie polecają jedzenie większej ilości ryb, nie wszystkie gatunki są warte rekomendacji. Panga należy do właśnie takich produktów. Dobrze byłoby wyeliminować ją z diety na rzecz innych ryb.
Znany youtuber testujący restauracje Książulo niechcący „obraził” ulubiony fast food internautów. Aby się zrehabilitować, odwiedził lokal sieci North Fish i wydał swoją opinię. Tym razem była ona bardziej przemyślana.
Karp to ryba, bez której nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. W ubiegłym roku ceny były niższe niż przed laty. Czy na tegoroczne ceny karpia może mieć powódź? Eksperci zajmują jasne stanowisko i już dzisiaj szacują ceny.
Ryba na obiad to zawsze dobry pomysł. Jednak ostatnio smażoną rybę zrobiłam inaczej niż zwykle. Panierowana w migdałach zachwyciła domowników.
Tylko dzisiaj w Dino wybrane produkty kupisz taniej. W ofercie specjalnej znalazło się mięso, ryby i owoce, których ceny obniżono o kilkanaście procent. Wybierz się na zakupy właśnie do tego sklepu, a zaoszczędzisz masę pieniędzy. O tym, co kupisz taniej, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Ryby często jadamy w piątek. Jednak pewne gatunki ryb powinniśmy omijać szerokim łukiem. Są niezdrowe i wyrządzą nam więcej szkody niż pożytku. Jedna z nich jest szczególnie groźna dla naszego zdrowia.
Za niedługo rozpoczniemy Wielki post, dlatego przygotuj sobie kilka przepisów, które pomogą ci dotrzymać ścisłych ograniczeń. Jednym z nich jest ten od mojej siostry na rybę bez panierki. Dzięki niemu jest tak pyszna, że ani razu nie pomyślisz o mięsie. W naszej rodzinie to prawdziwy przebój.
Amerykanie mówią na niego „kurczak mórz”. To rzeczywiście popularna ryba, którą łatwo kupić. Czy jednak warto ją jadać? Tak, ale nie zawsze.
Choć miłośnicy tej węgierskiej potrawy protestują, słowo „gulasz” spopularyzowało się w Polsce na określenie różnego rodzaju potraw i potrawek. To zachęciło Ewę Wachowicz do eksperymentów. Ich wynikiem jest gulasz rybny.
Połączenie ziemniaka z pastą z tuńczyka brzmi dziwnie, ale smakuje rewelacyjnie. Zrób ten przysmak z tego przepisu i zaskocz domowników. Już nigdy nie będą chcieli nawet spojrzeć na śledzia. Ta pasta biję go na głowę.
Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje.