Ryż smażony z krewetkami na ostro - obiad w stylu orientalnym
Ryż smażony z krewetkami na ostro - składniki
Składniki na 3 porcje dania:
ok. 200 g obranych krewetek,
200 g (2 woreczki) ryżu basmati,
1 łyżka masła,
1 łyżka startego czosnku,
2 łyżki świeżo startego imbiru,
2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego,
1 łyżeczka płatków chili + do posypania,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
świeża kolendra i/lub mięta,
szczypta cynamonu,
świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska.
undefined
Ryż smażony z krewetkami na ostro - sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, uważając, aby nie gotował się zbyt długo i nie był zbyt miękki i ,,rozwalający się”. Najlepiej, aby był twardawy w środku. Ugotowany ryż odcedzamy i wykładamy na talerz, aby ostygł.
Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą. Czosnek i imbir ścieramy na drobnej tarce.
Na patelnię dodajemy 2 łyżki oleju, na którym delikatnie podsmażamy imbir z czosnkiem. Istotne jest, aby nie rumienić czosnku, gdyż stanie się on gorzki. Następnie dodajemy krewetki i przyprawy: imbir w proszku, kmin rzymski, cynamon, płatki chili i świeżo zmielony pieprz. Smażymy krótko, co chwilę mieszając (przez ok. 2 minuty krewetki surowe, przez ok. 1 minutę podgotowane). Pod koniec doprawiamy całość do smaku solą (i jeśli to konieczne innymi przyprawami).
Wyjmujemy krewetki na talerz, a na patelnię wykładamy ryż i smażymy cały czas, mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, aż będzie ciepły i miejscami zacznie się rumienić.
Do podgrzanego ryżu dodajemy krewetki i mieszamy. Wykładamy gotowe danie na talerze. Potrawę można wedle gustu udekorować miętą lub kolendrą i płatkami chili.