Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ryż smażony z krewetkami na ostro - obiad w stylu orientalnym
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:49

Ryż smażony z krewetkami na ostro - obiad w stylu orientalnym

Ryż smażony z krewetkami na ostro - obiad w stylu orientalnym
pixabay.com

Ryż smażony z krewetkami na ostro - składniki

Składniki na 3 porcje dania:

  • ok. 200 g obranych krewetek,

  • 200 g (2 woreczki) ryżu basmati,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka startego czosnku,

  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,

  • 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego,

  • 1 łyżeczka płatków chili + do posypania,

  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,

  • świeża kolendra i/lub mięta,

  • szczypta cynamonu,

  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska.

undefined

Ryż smażony z krewetkami na ostro - sposób przygotowania

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, uważając, aby nie gotował się zbyt długo i nie był zbyt miękki i ,,rozwalający się”. Najlepiej, aby był twardawy w środku. Ugotowany ryż odcedzamy i wykładamy na talerz, aby ostygł. 

Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą. Czosnek i imbir ścieramy na drobnej tarce.

Na patelnię dodajemy 2 łyżki oleju, na którym delikatnie podsmażamy imbir z czosnkiem. Istotne jest, aby nie rumienić czosnku, gdyż stanie się on gorzki. Następnie dodajemy krewetki i przyprawy: imbir w proszku, kmin rzymski, cynamon, płatki chili i świeżo zmielony pieprz. Smażymy krótko, co chwilę mieszając (przez ok. 2 minuty krewetki surowe, przez ok. 1 minutę podgotowane). Pod koniec doprawiamy całość do smaku solą (i jeśli to konieczne innymi przyprawami).

Wyjmujemy krewetki na talerz, a na patelnię wykładamy ryż i smażymy cały czas, mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, aż będzie ciepły i miejscami zacznie się rumienić.

Do podgrzanego ryżu dodajemy krewetki i mieszamy. Wykładamy gotowe danie na talerze. Potrawę można wedle gustu udekorować miętą lub kolendrą i płatkami chili.

Tagi: