Sałatka cezar oryginalny przepis
Wszyscy doskonale znamy sałatkę cezar, czyli sałatkę z grzankami, kurczakiem i aromatycznym sosem. Sałatkę można jednak w ciekawy sposób urozmaicić i stworzyć własny, wyjątkowy przepis na to popularne i pyszne danie. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę cezar.
Sos Worcestershire jest bardzo aromatycznym sosem, powstałym w wyniku połączenia octu słodowego, winnego i sosu z anchois. Sos wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata do przygotowywania sałatek, zup i dań mięsnych. Jest intensywny i nadaje potrawom wyjątkowego smaku.
Sałatkę cezar przygotowuję z kurczaka i anchois, które ucieram razem z sosem. Anchois to bardzo słone, małe rybki, dlatego też sól dodaję do sosu na samym końcu, w minimalnych ilościach. Sałatka cezar jest świetnie doprawiona, bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje wszystkim gościom.
W sałatce wykorzystane są dwa surowe żółtka, przed rozbiciem jajek dokładnie więc umyj, sparz i zdezynfekuj skorupki. Sałatkę podaję z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. Palce lizać.
Klasyczna sałatka z kurczakiem polana sosem jest równie pyszna i aromatyczna. Tu znajdziesz przepis na tradycyjną sałatkę cezar od Magdy Gessler.
Oryginalny przepis na sałatkę cezar
Składniki na 4 porcje:
-
sałata rzymska
-
pierś z kurczaka
-
4 sztuki anchois z puszki
-
2 żółtka
-
2 ząbki czosnku
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
sól
-
3 łyżki sosu Worcestershire
-
sok cytryny
-
łyżka oliwy
-
kawałek parmezanu
Jak przygotować sałatkę cezar?
Kurczaka umyj, obierz i pokrój w paski. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj posiekany czosnek, sok z połowy cytryny, tymianek i oliwę, następnie dodaj kurczaka i wstaw do lodówki na 30 minut.
Mięso usmaż na patelni grillowej, następnie odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj sos: anchois utrzyj z sosem Worcestershire, dodaj pieprz, sok z cytryny, wymieszaj. Sos przelej do słoiczka, wlej żółtka, zakręć pokrywkę i intensywnie ubijaj do powstania gładkiego kremu. Na koniec dopraw do smaku solą.
Na talerz wyłóż połamaną sałatę rzymską, kurczaka, następnie polej aromatycznym sosem i oprósz startym parmezanem.
Smacznego.