Smakosze.pl Przepisy Sałatka cezar oryginalny przepis
canva/kstudio

Sałatka cezar oryginalny przepis

28 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wszyscy doskonale znamy sałatkę cezar, czyli sałatkę z grzankami, kurczakiem i aromatycznym sosem. Sałatkę można jednak w ciekawy sposób urozmaicić i stworzyć własny, wyjątkowy przepis na to popularne i pyszne danie. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę cezar.

Sos Worcestershire jest bardzo aromatycznym sosem, powstałym w wyniku połączenia octu słodowego, winnego i sosu z anchois. Sos wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata do przygotowywania sałatek, zup i dań mięsnych. Jest intensywny i nadaje potrawom wyjątkowego smaku.

Sałatkę cezar przygotowuję z kurczaka i anchois, które ucieram razem z sosem. Anchois to bardzo słone, małe rybki, dlatego też sól dodaję do sosu na samym końcu, w minimalnych ilościach. Sałatka cezar jest świetnie doprawiona, bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje wszystkim gościom.

W sałatce wykorzystane są dwa surowe żółtka, przed rozbiciem jajek dokładnie więc umyj, sparz i zdezynfekuj skorupki. Sałatkę podaję z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. Palce lizać.

Klasyczna sałatka z kurczakiem polana sosem jest równie pyszna i aromatyczna. Tu znajdziesz przepis na tradycyjną sałatkę cezar od Magdy Gessler.

Oryginalny przepis na sałatkę cezar

Składniki na 4 porcje:

  • sałata rzymska

  • pierś z kurczaka

  • 4 sztuki anchois z puszki

  • 2 żółtka

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • sól

  • 3 łyżki sosu Worcestershire

  • sok cytryny

  • łyżka oliwy

  • kawałek parmezanu

Jak przygotować sałatkę cezar?

Kurczaka umyj, obierz i pokrój w paski. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj posiekany czosnek, sok z połowy cytryny, tymianek i oliwę, następnie dodaj kurczaka i wstaw do lodówki na 30 minut.

Mięso usmaż na patelni grillowej, następnie odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj sos: anchois utrzyj z sosem Worcestershire, dodaj pieprz, sok z cytryny, wymieszaj. Sos przelej do słoiczka, wlej żółtka, zakręć pokrywkę i intensywnie ubijaj do powstania gładkiego kremu. Na koniec dopraw do smaku solą.

Na talerz wyłóż połamaną sałatę rzymską, kurczaka, następnie polej aromatycznym sosem i oprósz startym parmezanem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy