Sałatka cezara
Canva.com

Klasycznie elegancka sałatka cezar - przepis Magdy Gessler krok po kroku

Sałatka cezar, to najsłynniejsza sałatka na świecie. I nie jest to nadużycie słowa „najsłynniejsza”. Według badań jest ona najczęściej sprzedawaną sałatką w ostatnich latach. Doczekała się mnóstwa aranżacji i wariacji kulinarnych, a większość restauracji posiada u siebie wersję klasyczną oraz własną wersję sałatki cezar. Zyskała ona tak duża popularność ze względu na łatwość przygotowania, niepowtarzalny smak i sycącą zawartość. Mimo, że jest to sałatka, to jednak zawiera kurczaka, grzanki i parmezan, to czyni ja pełnym, wartościowym posiłkiem, a nie tylko dodatkiem.

Magda Gessler, która jest kulinarnym guru większości kucharzy – tych profesjonalnych, jak i amatorów – w jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji”, którego akcja działa się we Wrocławiu, zaproponowała, jako potrawę rewolucyjną, właśnie tę słynna sałatkę. Nic dziwnego – jest ona prosta w przygotowaniu, a jeśli użyje się dobrej jakości składników, jej smak jest niesamowity. Ponad to, sałatka ma jeszcze jedną tajemnicę. Jest nią sos Worcestershire.

Tajemnica sosu Worcestershire

Sos ten, to element obowiązkowy sałatki cezar. Jego korzenny smak i aksamitna konsystencja znacząco wypływa na smak potraw. Odgrywa też bardzo ważną rolę w koktajlu „Krwawa Mary”. Wytwarza się go ze sfermentowanego sosu rybnego garum, octu słodowego, octu spirytusowego, melasy, cukru, wyciągu z owoców tamaryndowca, cebuli, czosnku oraz jeszcze kilku innych dodatków. Najsłynniejszą firmą produkująca najlepsze sosy na rynku jest Lea&Perrins pochodząca z miasta Worcester. Receptura powstała najprawdopodobniej w latach 30. XIX wieku, jednak jej oryginał nie jest znany dla opinii publicznej.

Według informacji od producenta, sos po doprawieniu, dojrzewa nawet 18 miesięcy. Dopiero po tym czasie trafia na linię produkcyjną w celu zabutelkowania. Sosy nie pochodzące z tej firmy zazwyczaj mają w sobie również wodę, sos chilli, sos sojowy oraz asafetydy, czyli gumożywica otrzymywana z korzeni oraz kłączy rośliny występującej w północnych Indiach, Iranie oraz Afganistanie. Jednak najbardziej ceniona receptura, ma zastosowanie w sosach Lea&Perrins, które do tej pory są zdecydowanym monopolistą jeśli chodzi o rynek sosu do sałatki cezar.

Podania głoszą, że sos powstał z inicjatywy lorda Marcusa Sandysa, który był gubernatorem Bengalu. Podczas jednej ze swoich podróży, spróbował sosu, którego smak tak go zachwycił, że po powrocie do domu, postanowił odtworzyć jego smak. Znalezienie odpowiedniej receptury zlecił dwóm aptekarzom – Lea i Perrinsowi. Panowie ochoczo podjęli wyzwanie, jednak sos, który wytworzyli był tak ostry, że nie nadawał się do spożycia. Podjęli więc decyzje o schowaniu beczki w piwnicy, razem z innymi odpadami aptecznymi.

Po jakimś czasie, podczas sprzątania piwnicy, postanowili dla żartu, spróbować mikstury znajdującej się w beczce. Ku ich zdziwieniu, sos nie tylko nadawał się do jedzenia oraz stracił na ostrości, ale był bardzo smaczny. W ten sposób odkryli przepis na pyszny sos, który przed podaniem, musi zostać poddany długiemu leżakowaniu.

Sałatka cezar – przepis według Magdy Gessler

Do przygotowania pysznej sałatki, potrzebujesz:

sałata rzymska
2 piersi kurczaka
2 żółtka
3 filety z sardeli
3 łyżki sosu Worcestershire
100 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
gałązka tymianku
starty parmezan
5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
cytryna

Przygotowanie tej sałatki powinniśmy rozpocząć od zamarynowania mięsa. Marynatę należy przygotować z jogurtu, soku z połowy cytryny, tymianku oraz ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. W tak przygotowanej masie zanurz kurczaka i pozostaw na minimum pół godziny.

Po upływie tego czasu, mięso usmaż na patelni typu grill lub, jeśli masz taka możliwość, na prawdziwym grillu. Gotowe piersi pozostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój w grube plastry.
Sałatę umyj i wybierz jej najdelikatniejsze i najświeższe liście. Porwij w rękach na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.

Najwyższa pora zabrać się za przygotowywanie sosu, dzięki któremu sałatka cezar zjednała sobie tylu miłośników. Zacznij od utarcia, wymoczonych wcześniej sardeli i wymieszania ich z sokiem z cytryny, pieprzem, solą oraz słynnym sosem Worcestershire. Do powstałego sosu dodaj dwa żółtka i dokładnie, intensywnie wymieszaj. Podarta sałatę polej sosem, na wierzch połóż plastry kurczaka, przekrojone pomidorki koktajlowe oraz posyp wszystko startym parmezanem. Podawaj z grzankami czosnkowymi.

Następny artykuł