Smakosze.pl Przepisy Sałatka grecka z kurczakiem - przepis krok po kroku
canva/geckophotos

Sałatka grecka z kurczakiem - przepis krok po kroku

1 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka grecka z kurczakiem to pomysł na pyszny, zdrowy i pożywny lunch, obiad i kolację. Grillowane, delikatne mięso w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznego sosu na bazie oliwy z oliwek i pietruszki posmakuje wszystkim domownikom. Poznaj prosty przepis na wyśmienitą sałatkę grecką z kurczakiem.

Sałatka grecka z kurczakiem jest bardzo uniwersalną sałatką, którą przygotujesz błyskawicznie, kiedy tylko masz ochotę na smaczny, lekki, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Sałatka jest również doskonałym pomysłem na danie na imprezę i spotkanie w większym gronie. Jest prosta, ale wyjątkowo smaczna i wygląda zjawiskowo.

Kurczaka obtocz w przyprawach i usmaż na patelni grillowej, aby był soczysty, delikatny, ale miał lekko przypieczoną skórkę. Mięso po upieczeniu musi dobrze ostygnąć, dopiero później połącz je z warzywami i sosem. Kurczaka marynuję w papryce ostrej i bazylii, ale możesz również wykorzystać swoje ulubione przyprawy, jak gyros, czosnek granulowany i inne.

Na lunch, kolację i imprezę doskonale sprawdzi się również ekspresowa sałatka z tortellini . Włoska uszka ze świeżymi warzywami i sosem smakują fenomenalnie.

Przepis na sałatkę grecką z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • pierś z kurczaka

  • pół główki kapusty pekińskiej

  • 100 g sera fety

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • ogórek zielony

  • papryka czerwona

  • cebula czerwona

  • 10 oliwek czarnych

  • 7 łyżek oliwy z oliwek

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pieprz, sól

  • ostra papryka, bazylia suszona

Jak przygotować sałatkę grecką z kurczakiem?

Kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i obtocz dokładnie w soli, pieprzu, bazylii i ostrej papryce. Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż mięso, odstaw do przestygnięcia.

Pokrój paprykę, ogórka, ser feta, posiekaj kapustę i cebulę. Przekrój na pół pomidorki koktajlowe i oliwki. Wszystkie warzywa przełóż do większej miski, dodaj chłodnego już kurczaka i przygotuj sos. 5 łyżek oliwy wymieszaj dokładnie z posiekaną natką pietruszki, dopraw pieprzem, polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

Smacznego.

Grillowana pierś z kurczaka

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy