Ekspresowa sałatka z tortellini
Sałatki są obowiązkowym elementem każdej imprezy. Jeśli są przy tym szybkie w przygotowaniu, stanowią idealny punkt w menu każdego spotkania towarzyskiego. Sycąca kompozycja warzywna z dodatkiem tortellini — drobnego, podobnego do uszek włoskiego makaronu — zachwyci waszych gości. Spróbujcie jej koniecznie.
Polecaliśmy wam już inne sałatki idealne jako przekąska. Wystarczy wspomnieć o buraczkowej kompozycji ze śledziem czy o lekkiej sałatce ziemniaczanej bez majonezu. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczną i zbalansowaną sałatkę z włoskim twistem w postaci dodatku tortellini. W zależności od tego, jakie nadzienie makaronu wybierzecie, uzyskacie inny efekt. Zachęcamy do eksperymentów.
Przepis na ekspresową sałatkę z makaronem tortellini
Składniki:
200 g makaronu tortellini ze szpinakiem lub serem
200 g roszponki
1/2 czerwonej papryki
1/2 długiego ogórka
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 większy ząbek czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy opłukaną sałatę, umytego i pokrojonego w plasterki ogórka oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
W szklance mieszamy majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do warzyw dodajemy przestudzony makaron i wszystko łączymy z sosem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego.
Wskazówki:
Sałatkę można łatwo zweganizować. Wystarczy, że wykorzystamy bezjajeczny majonez i jogurt sojowy, a tortellini zamienimy na dowolny makaron bezjajeczny. Przygotowanie będzie równie szybkie.
Warto dodać więcej warzyw do tej sałatki. Dobrze skomponuje się marchewka, kalarepa czy dynia muscat. Polecamy probować nowych kombinacji — być może odkryjecie nowe pyszne smaki.
Źródło zdjęcia: canva/Ewgenija_s
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poprostupycha