Sałatka z awokado i pieczonych buraczków
Sałatka z awokado i pieczonych buraczków
Sałatka jest prosta, smaczna i zdrowa, zdecydowanie warta spróbowania! Część osób może nie lubić ziemnego smaku czerwonych buraków, ale wyrazisty smak sosu z soku z cytryny i tahini lub octu balsamicznego doskonale zrównoważy ten aromat. Ponadto upieczenie warzyw przed dodaniem do sałaty sprawia, że stają się słodkie i delikatne.
Połączenie awokado i buraka może brzmieć ekstrawagancko, ale naprawdę te składniki pasują do siebie bardzo dobrze. Poniżej znajdziecie 2 przepisy - pierwszy, na wersję lekką, z sałatą rzymską i cykorią; może stanowić dodatek do dania głównego lub funkcjonować jako samodzielny posiłek. Druga wersja - z jajkami na twardo i ciecierzycą mająca dodatkowe źródło białka, znakomicie sprawdzi się jako posiłek po treningu, a porcja nasyci na wiele godzin.
Podsumowując, w obu wersjach, jest to super prosta, ale zdrowa i smaczna sałatka.
Jak piec buraki?
Teoretycznie buraków nie trzeba piec i są one całkiem dobre, pokrojone w cienkie plastry i spożywane na surowo. Ale pieczenie przekształca buraki z czegoś chrupiącego w coś jedwabistego i delikatnego oraz wydobywa słodszą stronę buraków.
Chociaż wymaga to rozgrzewania piekarnika, wolę pieczenie niż gotowanie lub gotowanie na parze, ponieważ pieczenie “koncentruje” smak buraka i wydobywa jego słodycz.
Oto przewodnik krok po kroku dotyczący pieczenia idealnie delikatnych buraków za każdym razem.
Ta metoda pieczenia sprawdza się w przypadku każdego rodzaju i każdej wielkości buraków. Wybieraj warzywa, które są twarde - nie kupuj takich, które są miękkie ani kruche.
Po upieczeniu buraki można przechowywać w lodówce do tygodnia. Można ich używać nie tylko do sałatek - pasują do kanapek, zapiekanek, zup czy dipów.
Instrukcja pieczenia buraczków w piekarniku:
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Włóż blachę na środkową wysokość piekarnika. Ta temperatura jest oczywiście elastyczna; jeśli używasz piekarnika do pieczenia czegoś innego, buraki możesz przygotować w tej temperaturze. Buraczki będą piec się wolniej w niższej temperaturze i szybciej w wyższych temperaturach.
Przygotuj buraki. Dokładnie je wyszoruj, a następnie luźno zawiń je w folię aluminiową. Nie ma potrzeby suszenia buraków przed owinięciem. Małe buraki można owijać razem, ale duże buraki najlepiej upiec pojedynczo (jeśli nie chcesz używać folii aluminiowej, możesz ułożyć buraki w zamykanym pokrywą naczyniu żaroodpornym, dodając uprzednio odrobinę wody).
Piecz buraki. Umieść zawinięte buraki na blasze do pieczenia. Piecz przez 50 do 60 minut. Sprawdzaj buraki mniej więcej co 20 minut. Jeśli zaczynają wyglądać na wyschnięte lub przypalają się na dnie, przed ponownym zawinięciem wlej łyżkę wody na buraki. Buraki są gotowe, gdy widelec lub szpikulec łatwo wbija się w środek buraka. Pamiętaj, małe buraki gotują się szybciej niż duże buraki.
Obierz buraki. Wyjmij warzywa z piekarnika, odłóż na bok, aż ostygną. W jednorazowych rękawiczkach lekko natnij skórkę i ściskaj kolejne buraki - ich skórka powinna się łatwo oddzielać od miąższu.
Wybór awokado do sałatki
Do sałatki z awokado i pieczonych buraczków koniecznie wybierz dojrzałe owoce. Jak ocenić, czy awokado jest dojrzałe? Jeśli miąższ awokado poddaje się delikatnemu naciskowi, na pewno jest dojrzałe i gotowe do spożycia. W dotyku będzie lekko miękkie, ale nie powinno „papkowate”.
Lekka sałatka z awokado i pieczonych buraczków
W tej sałatce jest tyle dobrych rzeczy, że już w trakcie jedzenia naprawdę czujesz przepełniające cię zdrowie i energię!
Składniki:
2 duże pieczone buraki (łącznie około 350g), pokrojone w dużą kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 średnie awokado, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
10 g liści kolendry
10 g liści mięty
20 g sałaty rzymskiej
½ cykorii, pokrojona w plasterki
4 łyżki soku z limonki
3 łyżki tahini
4 łyżki oliwy z oliwek i trochę więcej do wykończenia
½ łyżeczki cukru pudru
1-3 łyżeczki pikantnego sosu lub pasty chili (na przykład Tabasco)
1 łyżeczka soli
Świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Wrzuć do pojemnej miski pokrojone, pieczone buraki.
Do miski z burakami dodaj czerwoną cebulę, sok z limonki, oliwę, cukier, sos chilli, tahinę, sól i pieprz i delikatnie wymieszaj wszystko razem - Twoje dłonie będą do tego najlepszym narzędziem.
Tak przyrządzone buraczki odstaw na 10-15 minut, a następnie spróbuj i oceń, czy chcesz dodać więcej cukru, soli lub octu - powinna być wyczuwalna ostrość i słodkawa nuta.
Bezpośrednio przed podaniem, wyłóż połowę buraków na duży talerz, półmisek lub do płytkiej miski.
Na wierzch buraków wysyp połowę awokado, sałaty, cykorii, miętę, i skrop oliwą. Dodaj resztę buraków i ułóż pozostałe składniki na wierzchu. Ponownie polej odrobiną oliwy i od razu podawaj.
Sycąca sałatka z awokado i pieczonych buraczków
Sałatka w tej wersji to obfity, zbalansowany, pełen białka i witamin posiłek - dzięki zawartości jajek i cieciorki - nic więcej nie jest potrzebne, żeby zabić głód na wiele godzin.
Składniki:
4 średniej wielkości buraki, upieczone
1 dojrzałe awokado
½ czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 puszka cieciorki
2 jajka, ugotowane na twardo
100 g rukoli
sól morska
pieprz
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku, posiekany.
Sposób przygotowania:
Upieczone i ostudzone buraki pokrój w grube plastry.
Weź dojrzałe awokado, obierz, pokrój w plasterki, następnie dodaj do miski z burakami.
Odcedź ciecierzycę z puszki i dodaj ją do buraków i awokado.
Do miski z warzywami wrzuć rukolę.
W małym, zamykanym pojemniku (np słoiku) wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, sól morską i pieprz. Polej sałatkę.
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą, octem balsamicznym lub odrobiną miodu.
Ugotowane i ostudzone jajka pokrój na ćwiartki. Ułóż je na wierzchu sałatki.
Sałatka z awokado i pieczonych buraczków jest gotowa. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Smacznego!