Smakosze.pl Przepisy Sałatka z brokułem i słonecznikiem
canva/iko636

Sałatka z brokułem i słonecznikiem

2 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka z brokułem i słonecznikiem jest prostą w przygotowaniu i pyszną sałatką na większe spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Sałatka jest doskonale doprawiona, a aromatyczny sos czosnkowy z majonezem i jogurtem dodaje jej wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować szybką i doskonałą sałatkę z brokułem i słonecznikiem.

Sałatkę z brokułem i słonecznikiem przygotujesz ekspresowo z kilku prostych składników, a efekt zachwyci wszystkich gości. Sałatka ma wyraźny aromat dzięki prażonym pestkom słonecznika i różyczkom brokuła otulonym w aksamitnym sosie. Całość uzupełniona jest słonym serem greckim-fetą.

Brokuł jest świetnym i uniwersalnym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma daniami obiadowymi, makaronami, sałatkami. Jest zdrowym dodatkiem zarówno do mięsa, jak i potraw wegetariańskich. Przygotuj również brokuła w złocistej panierce . Tak usmażone warzywo z pewnością posmakują nawet największym niejadkom.

Przepis na sałatkę z brokułem i słonecznikiem

Składniki na 5-6 porcji:

  • duży brokuł

  • 500 g pomidorków koktajlowych

  • 250 g sera feta

  • 100 g słonecznika łuskanego

  • czerwona cebula

  • łyżka cukru

  • pieprz, sól

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • mały jogurt naturalny

Jak przygotować sałatkę z brokułem i słonecznikiem?

Brokuł połam na malutkie różyczki, przełóż do garnka, wsyp łyżkę cukru, sól i gotuj 3-4 minuty od zagotowania wody. Warzywo następnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Brokuł do sałatki musi być ugotowany al dente.

Przygotuj sos i słonecznik: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj razem z jogurtem i majonezem. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki. P estki słonecznika praż na suchej, teflonowej patelni, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną intensywnie pachnieć.

Do dużej miski przełóż zimne już różyczki brokuła, pokrojoną cebulę, pomidorki fetę, następnie dodaj pestki słonecznika, wlej sos i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy