Smakosze.pl Przepisy Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym - prosta i pyszna
canva/ALLEKO

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym - prosta i pyszna

14 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym jest prostą i smaczną propozycją na lunch lub kolację. Sałatka jest bardzo sycąca, aromatyczna, a delikatny sos majonezowo-ziołowy jest jej doskonałym uzupełnieniem. Sprawdź, jak przygotować szybką sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym.

Sałatka jest prosta, posiada tylko kilka składników, ale jest wyjątkowo smaczna, wyraźna w smaku i aromatyczna. Seler naciowy i czerwona cebulka przełamane są sałatą, ogórkiem i delikatnym sosem z majonezem i oregano. Kurczak marynowany w gyrosie doskonale łączy się z całością, dodając sałatce wyjątkową, orientalną nutę.

Do sałatki możesz dodać również orzechy włoskie lub pomidorki koktajlowe. Świetnie komponują się z całym daniem i dodadzą sałatce ładnego koloru. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki-dodaj do sosu ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym podawaj z ziołowymi grzankami.

Przygotuj również szybką sałatkę z selerem konserwowym, szynką drobiową i ananasem -idealną na rodzinne imprezy.

Przepis na sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 4 gałązki selera naciowego

  • świeży ogórek

  • mix sałat z rukolą lub świeżym szpinakiem

  • czerwona cebula

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • pieprz, sól

  • oregano

  • przyprawa gyros do kurczaka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym?

Piersi z kurczaka umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę, posyp gyrosem, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Sałatę włóż do większej miski, dodaj pokrojonego ogórka, cebulę, posiekane gałązki selera naciowego. Kurczaka usmaż na patelni na oliwie, odstaw do przestygnięcia, następnie dodaj do sałatki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem i oregano. Wlej do sałatki, dopraw solą, pieprzem do smaku.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy