Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi
Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi - składniki
1 opakowanie rukoli,
60 g orzechów włoskich lub orzechów pekan,
1 owoc granatu,
2 pomarańcze.
Sos winegret:
2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
2 łyżki oliwy lub oleju (z orzechów, rzepakowego, lnianego, arganowego),
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi - sposób przygotowania
Rukolę opłukujemy na sitku, odcedzamy i osuszyć. Wykładamy na talerz.
Pomarańcze obieramy i pozbywamy się białych błonek, tak aby został sam miąższ.
Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyłuskujemy ziarenka.
Orzechy włoskie wrzucamy na patelnię, aby lekko się zrumieniły, siekamy je na drobniejsze kawałki.
Składniki na sos winegret łączymy i mieszamy w miseczce. Do rukoli dodajemy cząstki przygotowanej wcześniej pomarańczy, dodajemy granat i orzechy włoskie. Przed podaniem skrapiamy całość sosem winegret.
Jakie właściwości zdrowotne ma rukola?
Rukola jest niskokaloryczna, posiada wiele witamin i minerałów. Dawka witaminy K to wsparcie dla zdrowych kości. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego nadaje uczucie sytości. Usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu z sukcesem wspiera proces odchudzania.
Jakie właściwości zdrowotne ma granat?
Granat będący składnikiem sałatki reguluje ciśnienie krwi i poziom glukozy; zapobiega chorobom układu krążenia; wspomaga odchudzanie i działa oczyszczająco na organizm; wspomaga odporność organizmu; obniża poziom złego cholesterolu; działa przeciwzapalnie; poprawia koncentrację i pamięć; działa moczopędnie.
Jakie właściwości zdrowotne mają orzechy włoskie?
Orzechy dostarczają do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, błonnik oraz niezbędne składniki mineralne. Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi to samo zdrowie!