Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce
https://pixabay.com/pl/

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce

Ta wyjątkowo sałatka w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom tuńczyka w każdej postaci, entuzjastom diety „keto” oraz posiłków białkowo-tłuszczowych. Potrawa spożywana solo bez dodatków (np. pieczywa) zawiera bardzo mało węglowodanów, jest jednocześnie bogata w ważne witaminy i składniki mineralne. Przede wszystkim jest jednak atrakcyjna smakowo, jak i pod względem różnorodności konsystencji (chrupiące sałaty, prażony słonecznik, delikatne mięso ryby oraz rozpływające się w ustach jajko). Jedynym etapem wymagającym skupienia jest przygotowanie jajka w koszulce lub inaczej poche. Jeśli jednak będziemy ściśle trzymać się przepisu, poradzimy sobie nawet bez kulinarnego doświadczenia. Z racji tego, że jajko poche powinno być spożywane tuż po przygotowaniu, sałatka nie nadaje się do przechowywania w lodówce, a jedynie do zjedzenia od razu.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM W KOSZULCE

SKŁADNIKI na 2 porcje:
– 2 garście roszponki
– parę listków endywii
– po 2-3 liście sałaty radicchio
– 1/2 średniej wielkości awokado (80 g)
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (140 g)
– 2 jajka
– 2 łyżki nasion słonecznika.
Sos na winegret:
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
– 1-2 łyżeczki musztardy
– sól i pieprz (do smaku).
Dodatkowo:
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotować winegret. Wszystkie składniki sosu wymieszać energicznie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
2. Miskę wyłożyć listkami sałat, dodać awokado obrane i pokrojone w paski oraz tuńczyka odsączonego z płynu i podzielonego na mniejsze kawałki. Wierzch polać sosem winegret i posypać podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
3. Przygotować jajka. Niewielkie naczynie wyłożyć folią spożywczą, do środka wbić jajko uważając, aby nie naruszyć żółtka. Folię zawinąć tuż nad poziomem jajka i związać nicią kuchenną (jeśli nie mamy można użyć nici dentystycznej). Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Zawinięte jajka włożyć do wrzątku, gotować na minimalnym ogniu przez 4-5 minut (w zależności od wielkości jajek). Gdy tylko białka się zetną, przełożyć foliowe kieszonki z jajkami na talerzyk, delikatnie zdjąć folię i ułożyć na sałatkę.
4. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem lub bez dodatków.

UWAGI
*** Kompozycja sałat jest dowolna, zamiast kupować kilka osobnych odmian, można użyć gotowego mixu. Warto, by zawierał on roszponkę. Posiada ona wyjątkowy, lekko orzechowy smak, który dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki.
*** Tuńczyk z puszki to oczywiście rozwiązanie na szybko. Jeśli unikamy produktów z puszki, możemy użyć świeżych steków z tuńczyka, które na potrzeby sałatki można przyrządzić w piekarniku lub na grillowej patelni.
*** Jeśli ugotowanie jajka w koszulce zniechęca nas do przepisu i wolimy nie ryzykować, że coś nie wyjdzie, możemy zastąpić je jajkiem gotowanym na miękko.
*** Zarówno tuńczyk, jak i jajko dobrze łączą się z rozmaitymi warzywami, stad wachlarz modyfikacji powyższej receptury jest szeroki. Ciekawą alternatywą może być sałatka ala nicejska z tuńczykiem i jajkiem poche.

SAŁATKA ALA NICEJSKA Z JAJKIEM W KOSZULCE

SKŁADNIKI na 2 porcje:
– 4-5 liści sałaty rzymskiej (lub gotowa mieszanka sałat)
– 200 g pomidorów koktatajlowych (20 sztuk)
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (140 g)
– 4 filety anchois
– 2 jajka
– 50 g czarnych oliwek (16-20 szt.)
– 1 czerwona cebula.
Sos na winegret:
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz (do smaku).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Sałatę rzymską umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać pomidory koktajlowe przekrojone na pół, cebulę pokrojoną na półplasterki, oliwki, filety anchois oraz tuńczyka odsączonego z płynu i podzielonego na mniejsze kawałki.
2. Całość polać sosem przyrządzonym z oliwy, soku cytrynowego i przypraw.
3. Wierzch sałatki udekorować jajkiem poche przyrządzonym tak samo jak w poprzednim przepisie.

Następny artykuł