Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z winogronami i kurczakiem — kilka sposobów na łączenie smaków
Kramarczyk Dominika
Kramarczyk Dominika 25.03.2022 22:44

Sałatka z winogronami i kurczakiem — kilka sposobów na łączenie smaków

Sałatka z winogronami i kurczakiem
pixabay

Ciekawym połączeniem smaków jest mięso i owoce. Schab z morelą lub śliwką, sosy żurawinowe do wieprzowych pulpecików czy przeróżne słodkie akcenty przy daniach z drobiu jeszcze się nie opatrzyły. W ostatnim sezonie niesamowicie modna była sałatka z rukoli, ricotty oraz truskawek, a w tym… Wszystko wskazuje na to, że sałatka z winogronami i kurczakiem stanie się silnym trendem na domówkach. 

Sałatka z kurczakiem i winogronem — niezbędne składniki

Tę potrawę możesz potraktować jako danie główne, przystawkę bądź dodatek do lunchu. Określa Cię jedynie jej ilość. A do stworzenia idealnej sałatki z kurczakiem i winogronami potrzebujesz:

  • 150 g świeżej piersi z kurczaka,

  • Główkę sałaty lodowej lub masłowej,

  • Kiść winogron,

  • Ricottę,

  • Sól i świeżo mielony pieprz,

  • Zioła prowansalskie wymieszane z oliwą z oliwek (dressing),

  • Dojrzałe avocado.

Opcjonalnie:

  • 150 g wędzonego kurczaka

  • Orzechy włoskie lub migdały,

  • Kiełki słonecznika,

  • 150 g wędzonego łososia.

Wariacje na temat

Przepis na sałatkę z winogronami i kurczakiem to baza do potrawy. Jest smaczna sama w sobie i z powodzeniem możesz ją przyrządzać w tak klasycznej formie, jak przedstawiona. Jeśli jednak chcesz dorzucić co sałatki z kurczakiem coś od siebie, przedstawiamy wybrane możliwości. 

Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronami

Ta wersja jest dla osób, które przede wszystkim chcą sałatkę wziąć jako lunch do pracy lub na wyjazd. Wędzony kurczak nie zepsuje się tak szybko, jak świeże czy nawet upieczone mięso. Z tego powodu w podróż najlepiej brać ze sobą produkty pakowane lub wędzone. Wędzony kurczak nada sałatce dymnych aromatów i charakterystycznego słonego smaku. 

Dodatek zdrowych ziaren i orzechów

Nie tylko ziarna i orzechy, ale również kiełki roślin stanowią świetne ulepszenie dosłownie każdej z potraw. Panuje mylne przeświadczenie, że jeść zdrowo to znaczy spędzać sporo czasu w kuchni. Tymczasem można w łatwy sposób wynieść swoje potrawy na wyższy poziom, zwyczajnie dodając do nich ziarna czy orzechy. Te produkty są źródłem cennych tłuszczy, a ponadto pozwalają na lepszą koncentrację i szybsza regenrację. Zawierają także cenny błonnik, po którym na dłużej pozostaniesz syty. 

Podobne działanie mają kiełki i mikro listki roślin (lub warzyw). Ich bogaty smak kumuluje w sobie całą życiodajną moc, którą roślina wkłada w swój rozwój. Zatem paradoksalnie - możesz zjeść ich mniej niż dojrzałej rośliny, a zyskujesz dokładnie taką samą ilość składników odżywczych.

Kurczak, łosoś i sałata

Wersja sałatki z winogronami i kurczakiem, która zawiera maksimum białka to ta z dodatkiem łososia. Do bazowej wersji dania dorzuć kilka drobno pokrojonych kawałków wędzonej ryby i ciesz się pożywną, dość lekką potrawą idealną na lato. Dla orzeźwienia całość skrop sokiem z limonki oraz dodaj świeżej mięty. Liście mięty najlepiej uwalniają swój aromat, gdy ułożysz je na dłoni i delikatnie “klepniesz”. 

Sałatka z winogronami i kurczakiem — przygotowanie

Każda z powyższych wersji należy przygotować w gruncie rzeczy podobnie - pokroić składniki i dobrze wymieszać je ze sobą. Ricottę dla dekoracji możesz uformować w zbite kuleczki, które kształtem będą wtórować połówkom winogron. 

Mimo, że awokado jest na naszym rynku już dobrych parę lat, niektórzy nadal mają trudność z wyborem dojrzałego owocu. A sprawdza się to bardzo łatwo. Należy złapać owoc w górnej (wąskiej) partii i sprawdzić jego miękkość. Jeżeli miąższ lekko się odkształca, wówczas awokado jest dojrzałe. Możesz również lekko zajrzeć pod szypułkę, żeby sprawdzić jego kolor. Lekko brązowy środek oznacza, że to ostatni moment aby zjeść dobry, soczysty owoc.

Jedyna trudność, jaka może spotkać początkującego kucharza to ułożenie smażonego kurczaka tak, aby liście sałaty nie zwiędły ze względu na nieco wyższa temperaturę mięsa. W tym celu przed podaniem można wstawić liście na ok. 7 min do zamrażarki, a kurczaka nie podawać prosto z patelni. Smacznym i nieoczywistym dodatkiem, który urozmaici nieco fakturę dania będą grzanki ziołowe.

Tagi: