Sandacz w papilotach na puree z groszku
Przepis na sandacza w papilotach na puree z groszku jest prosty w wykonaniu. Wymaga jedynie kilku łatwo dostępnych w każdym sklepie składników. Co ważne, jest na tyle uniwersalny, że można wprowadzać w nim dowolne zmiany, np. puree z groszku zielonego zastąpić np. klasycznym puree ziemniaczanym. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mieli możliwości kupić w sklepie zielonego groszku.
Sandacz w papilotach na puree z groszku.
undefined
Składniki:
· 200 gramów mrożonego groszku zielonego
· 1 ząbek czosnku
· 1 pęczek natki pietruszki
· 3 łyżki stołowe bazylii świeżej
· 3 plastry cytryny
· 3 kawałki fileta z sandacza
· 2 łyżeczki soku z cytryny
· 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Przyrządzanie sandacza w papilotach na puree z groszku zaczynamy od oporządzenia ryby. Filety z sandacza rozmrażamy i bardzo dokładnie płuczemy. Następnie należy pozostawić je do dokładnego wyschnięcia – ryba nie powinna mieć w sobie dużo wody.
Kiedy filety będą suche, oprószamy je szczyptą soli oraz pieprzu. Przyprawione filety smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. W tym celu mieszamy 3 łyżki oliwy z opłukaną wcześniej i posiekaną na drobno natką pietruszki. To samo robimy z bazylią – płuczemy ją i siekamy na bardzo małe kawałki. Zielone składniki dobrze mieszamy z oliwą. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Zielony groszek wyjmujemy z zamrażarki, rozmrażamy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się wody, która pojawiła się w wyniku rozmrażania.
Ważnym etapem w przyrządzaniu sandacza w papilotach na puree z groszku jest odpowiednie przygotowanie czosnku. Nie obieramy go, tylko pozostawiamy w skórce. Nieobrany czosnek umieszczamy na patelni i podgrzewamy go na niewielkim ogniu przez około 10 minut. W tym czasie warto co chwilę przekładać czosnek z jednej strony na drugą, aby się nie spalił.
Po 10 minutach zdejmujemy czosnek z patelni. Powinien być wówczas miękki. Wrzucamy go do miski. Następnie dorzucamy również groszek, sok z cytryny, pozostałą oliwę oraz sól i pieprz. Całość blendujemy. Stopień rozdrobnienia składników zależy w dużej mierze od tego, jakie są nasze preferencje. Możemy zrobić z nich jednolitą gładką masę lub pozostawić z niewielkimi wyczuwalnymi w trakcie jedzenia kawałkami groszku.
Kiedy wszystkie elementy dania będą już gotowe, możemy przystąpić do finalizacji przepisu. Z papieru do pieczenia wycinamy takie kawałki, aby można było je później złożyć z filetem i puree w środku. Kawałki papieru powinny być więc dosyć duże.
Na środku każdego z kawałków kładziemy najpierw puree z groszku, a następnie filet.
Każdy kawałek zawijamy. Możemy dodatkowo związać go, aby nie otworzył się w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kiedy będzie już nagrzany, wkładamy do niego blachę z papilotami. Sandacza i puree pieczemy przez 15 minut.
Danie podajemy na gorąco. Dekorujemy plastrami cytryny i polewamy sosem pietruszkowo-bazyliowym.
undefined
Sandacz w papilotach na puree z groszku z pesto.
Podajemy również drugą wersję przepisu na sandacza w papilotach na puree z groszku. Doskonale sprawdzi się u tych z nas, którzy mają nieco mniej czasu i zależy im na tym, aby przygotowywanie posiłków zajmowało możliwie jak najkrócej.
undefined
Składniki:
· 200 gramów mrożonego groszku zielonego
· 3 kawałki fileta z sandacza
· 1/3 szklanki mleka
· ½ szklanki soku z cytryny
· 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
· 1 łyżka stołowa masła
· 3 łyżki stołowe pesto zielonego
· przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (do smaku)
Przygotowanie:
Przyrządzanie dania zaczynamy od obrobienia ryby. Filety z sandacza rozmrażamy, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Kiedy mięso będzie suche, doprawiamy je solą i pieprzem cytrynowym.
Na rybę wylewamy także sok z cytryny i kładziemy masło.
Wszystkie kawałki sandacza zawijamy pojedynczo w papiloty wycięte z papieru do pieczenia (należy zrobić to tak, aby papier pomieścił 1 kawałek sandacza łącznie z możliwością szczelnego zawinięcia).
Rybę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Powinno to zająć 20 minut.
Podczas gdy sandacz będzie się piekł, możemy przystąpić do przygotowania puree z groszku.
Groszek rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru wody, a następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu). Po ugotowaniu groszek powinien być lekko chrupiący, ale jednocześnie miękki.
Kiedy groszek się ugotuje, odcedzamy go na sitku. Odcedzony przesypujemy do miski. W misce umieszczamy także oliwę, mleko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Możemy zrobić z groszku i dodatków gładką masę lub pozostawić niewielkie kawałki – wszystko zależy od tego, jaki stopień zblendowania puree najbardziej nam odpowiada.
Puree wykładamy na talerze. Na puree kładziemy upieczoną rybę.
Danie podajemy na gorąco.
Możemy dodatkowo skropić je sokiem z cytryny.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/ryby\_i\_owoce\_morza/sandacz/sandacz\_w\_papilotach/przepis.html
2. http://mojemenu.blogspot.com/2017/01/sandacz-z-zielonym-puree-z-groszku-i.html
3. https://gotujmy.pl/sandacz-w-papilotach,przepisy-dania-przepis,269716.html
https://www.flora.pl/przepis/dorsz-na-parze-z-zielonym-groszkiem-189134