Schab gotowany z warzywami
Schab gotowany z warzywami jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle delikatne, a duszone w warzywach i ziołach zyskuje rewelacyjny smak. Marchewka i pietruszka dobrze zagęszczą danie, a por i seler doda potrawie wyraźnego aromatu. Poznaj przepis na schab gotowany z warzywami.
Schab gotowany jest świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich kotletów schabowych. Mięso jest delikatnie podsmażone w cebulce, czosnku i przyprawach, następnie długo gotowane w aromatycznych warzywach do rosołu. Całe danie zyskuje doskonały smak i aromat i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.
Schab gotowany z warzywami jest delikatny i przede wszystkim nie jest tłusty i ciężki. Gotowany w warzywach, takich jak marchewka, pietruszka, por i seler, zyskuje świetny smak i aromat, wprost rozpływa się w ustach. Danie najlepiej smakuje podane z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad ze schabem- tu znajdziesz świetny przepis na schab pieczony z ziemniakami . Doskonałe i szybkie danie dla całej rodziny.
Przepis na schab gotowany z warzywami
Składniki na 4 porcje:
-
4 kawałki schabu
-
4 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
mały por
-
kawałek selera korzeniowego
-
cebula czerwona
-
2 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
pół łyżeczki ziół prowansalskich
-
łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
-
sól, pieprz
-
olej roślinny do smażenia
Jak przygotować schab gotowany z warzywami?
Schab umyj, osusz i oprósz solą, pieprzem, czerwoną papryką. Posiekaj czosnek, cebulę i podsmaż na oleju, następnie dodaj schab i podsmaż chwilę z dwóch stron. Całość przełóż do większego garnka.
Pokrój w kostkę marchewki, pietruszki, por i seler, następnie podsmaż je na oleju, dodając zioła prowansalskie, sól, pieprz i przełóż do garnka ze schabem.
Całość zalej wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 80 minut. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby odrobinę dolej. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.