Smakosze.pl Przepisy Schab gotowany z warzywami
canva/sbossert

Schab gotowany z warzywami

3 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Schab gotowany z warzywami jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle delikatne, a duszone w warzywach i ziołach zyskuje rewelacyjny smak. Marchewka i pietruszka dobrze zagęszczą danie, a por i seler doda potrawie wyraźnego aromatu. Poznaj przepis na schab gotowany z warzywami.

Schab gotowany jest świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich kotletów schabowych. Mięso jest delikatnie podsmażone w cebulce, czosnku i przyprawach, następnie długo gotowane w aromatycznych warzywach do rosołu. Całe danie zyskuje doskonały smak i aromat i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.

Schab gotowany z warzywami jest delikatny i przede wszystkim nie jest tłusty i ciężki. Gotowany w warzywach, takich jak marchewka, pietruszka, por i seler, zyskuje świetny smak i aromat, wprost rozpływa się w ustach. Danie najlepiej smakuje podane z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad ze schabem- tu znajdziesz świetny przepis na schab pieczony z ziemniakami . Doskonałe i szybkie danie dla całej rodziny.

Przepis na schab gotowany z warzywami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • mały por

  • kawałek selera korzeniowego

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • łyżeczka słodkiej papryki czerwonej

  • sól, pieprz

  • olej roślinny do smażenia

Jak przygotować schab gotowany z warzywami?

Schab umyj, osusz i oprósz solą, pieprzem, czerwoną papryką. Posiekaj czosnek, cebulę i podsmaż na oleju, następnie dodaj schab i podsmaż chwilę z dwóch stron. Całość przełóż do większego garnka.

Pokrój w kostkę marchewki, pietruszki, por i seler, następnie podsmaż je na oleju, dodając zioła prowansalskie, sól, pieprz i przełóż do garnka ze schabem.

Całość zalej wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 80 minut. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby odrobinę dolej. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy