Smakosze.pl
Schab

canva/Andrey Sayfutdinov, Getty Images

Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

3 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczony schab w woreczku wraz z ziemniakami to jeden z najlepszych sposobów na soczyste mięso. Dzięki workowi cała wilgoć zostaje w mięsie, a jego smak przechodzi do ziemniaków. Każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony móc posilić się takim specjałem.

Schab pieczony w woreczku charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością oraz soczystością, co jest bezpośrednią zasługą sposobu pieczenia. Żadne aromaty czy soki nie są bowiem w stanie uciec.

Jednym z ważniejszych kroków do sukcesu jest długie marynowanie kawałka schabu w przyprawach i czosnku, dzięki czemu może on naciągnąć smak ziół i innych składników, które jeszcze bardziej go ulepszą. Poza workiem do pieczenia, z powodzeniem użyć można folii aluminiowej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczony schab z ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg schab

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • ćwiartka selera

  • 1 por

  • 3 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • kilka ziemniaków

  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól

  • pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • olej

  • 1 łyżeczka pasty curry

Zacznij od wymieszania ze sobą musztardy, octu, ziół prowansalskich, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, przeciśniętych ząbków czosnku, paście curry oraz odrobiny oleju. Obtocz w marynacie mięso i odstaw je na całą noc do lodówki.

Ciasto

Delikatne jak chmurka ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"

CZYTAJ DALEJ

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Ziemniaki, pora, selera, pietruszkę oraz marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rękawa. Na nich ułóż zamarynowane mięso i zawiąż drugi koniec rękawa.

Wstaw rękaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Na ostatnie 30 minut możesz otworzyć rękaw, aby mięso uzyskało chrupiącą skórkę. Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego.

Pieczeń

Źródło: canva/Enio DePaz, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >