Przepis na sernik z rosą
Sernik z rosą to pyszny i efektowny pomysł na deser. Z pewnością ucieszy zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Jak go wykonać? Zdradzamy jeden z najlepszych przepisów na ten smakołyk.
Przepis na sernik z rosą
Składniki:
Kruche ciasto:
-
250 g mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 g masła (zimnego)
-
1/2 szklanki cukru pudru
-
1 jajko
-
2 żółtka
Masa serowa:
-
1 kg zmielonego twarogu
-
2 jajka
-
4 żółtka
-
1 szklanka cukru
-
2 opakowania cukru wanilinowego
-
2 budynie śmietankowe
-
1/2 szklanki oleju roślinnego
Bezowa pianka:
-
6 białek
-
1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
Na początek przygotuj kruche ciasto, dodaj do mąki: proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i cukier puder. Rozdrobnij składniki na kruszonkę, a następnie połącz je z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto i uformuj z niego kulę.
Formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto pokrój nożem na plasterki i rozłóż je na spodzie blaszki. Ugnieć je palcami na równy placek, podziurkuj widelcem i piecz je przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
Kolejnym krokiem jest zrobienie masy serowe j. 2 jajka i 2 żółtka ubij z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszysty krem. Następnie zmniejsz obroty miksera do średnich i stopniowo dodawaj do masy twaróg.
W oddzielnej misce wymieszaj mleko z budyniem śmietankowym. Stopniowo wlewaj otrzymaną mieszankę do masy serowej, miksując przy tym na małych obrotach. Na koniec dodaj do niej olej.
Delikatnie wylej masę na podpieczony spód i wstaw ciasto z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . Piecz je przez ok. 45 minut do ścięcia się masy.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie bezowej pianki. Najlepiej to zrobić na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Ubij jajka z cukrem na sztywną i gęstą pianę, wyłóż ją na gorący sernik i wygładź jego powierzchnię. Ciasto piecz w 150 stopniach C przez 15 minut. Po około pół godzinie na serniku zaczną się pojawiać pierwsze kropelki rosy.
undefined
źródło: Kwestia Smaku