Smakosze.pl Przepisy Przepis na sernik z rosą
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Opolanka Kasia w Kuchni

Przepis na sernik z rosą

27 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Sernik z rosą to pyszny i efektowny pomysł na deser. Z pewnością ucieszy zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Jak go wykonać? Zdradzamy jeden z najlepszych przepisów na ten smakołyk.

Przepis na sernik z rosą

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g masła (zimnego)

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 2 jajka

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 2 budynie śmietankowe

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Bezowa pianka:

  • 6 białek

  • 1 szklanka cukru

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj kruche ciasto, dodaj do mąki: proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i cukier puder. Rozdrobnij składniki na kruszonkę, a następnie połącz je z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto i uformuj z niego kulę.

Formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto pokrój nożem na plasterki i rozłóż je na spodzie blaszki. Ugnieć je palcami na równy placek, podziurkuj widelcem i piecz je przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .

Kolejnym krokiem jest zrobienie masy serowe j. 2 jajka i 2 żółtka ubij z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszysty krem. Następnie zmniejsz obroty miksera do średnich i stopniowo dodawaj do masy twaróg.

W oddzielnej misce wymieszaj mleko z budyniem śmietankowym. Stopniowo wlewaj otrzymaną mieszankę do masy serowej, miksując przy tym na małych obrotach. Na koniec dodaj do niej olej.

Delikatnie wylej masę na podpieczony spód i wstaw ciasto z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . Piecz je przez ok. 45 minut do ścięcia się masy.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie bezowej pianki. Najlepiej to zrobić na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Ubij jajka z cukrem na sztywną i gęstą pianę, wyłóż ją na gorący sernik i wygładź jego powierzchnię. Ciasto piecz w 150 stopniach C przez 15 minut. Po około pół godzinie na serniku zaczną się pojawiać pierwsze kropelki rosy.

undefined

źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy