Smakosze.pl Przepisy Sernik czarno biały siostry Anieli - jego legendarny smak zachwyci każdego
canva/JulyProkopiv

Sernik czarno biały siostry Anieli - jego legendarny smak zachwyci każdego

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Puszysty, wyrośnięty, doskonały w smaku. Taki właśnie jest kultowy sernik czarno biały od siostry Anieli. Kruche, ciemne ciasto, waniliowa masa serowa i ciemna kruszonka to niebiańskie połączenie, idealne zarówno na wizytę gości, jak i słodki deser do kawy. Poznaj przepis na sernik czarno biały siostry Anastazji.

Sernik na kakaowym, kruchy spodzie wygląda ślicznie, a smakuje tak, że za każdym razem cała blacha znika w jeden dzień. Delikatna masa serowa w połączeniu z kakaowym, kruchym ciastem tworzą doskonały wypiek dla całej rodziny. Sernik jest również bardzo prostym deserem, który przygotujesz w niecałą godzinę.

Sernik, mimo, iż prosty, wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, aby wyszedł puszysty, delikatny i rozpływał się w ustach. Ciasto na spód i kruszonkę zawsze musi być dobrze schłodzone przed pieczeniem. Zimna kula ciasta dobrze rozprowadzi się na blasze i łatwo zrobisz z niej kruszonkę.

Pamiętaj również, aby piany z białek nigdy nie łączyć z całą masą mikserem, użyj drewnianej lub silikonowej łyżki. Sernik zostaw w piekarniku na godzinę, półtorej po upieczeniu. Uchyl jedynie drzwi, aby stopniowo się chłodził. Nagła zmiana temperatury podczas wyjęcia ciepłego ciasta z piekarnika spowoduje, że sernik popęka i opadnie.

Pyszny sernik z kruszonką zrobisz również z ulubionymi owocami. W tym artykule dowiesz się, jak upiec doskonały sernik ze śliwkami przepisu Ewy Wachowicz .

Przepis na sernik czarno biały siostry Anastazji

Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 24x28 cm):

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • 3 żółtka

  • kostka masła

  • pół szklanki cukru pudru

  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera do sernika w wiaderku

  • 6 jajek

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka cukru

  • kostka masła

Jak zrobić sernik czarno biały siostry Anieli?

Na początku przygotuj kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na dwie części, z każdej wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Zrób masę serową: żółtka oddziel od białek, żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj cukier, masło i ucieraj. Następnie dodaj ser do sernika, budynie i całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie przełóż do masy serowej i wymieszaj łyżką.

Kakao do kruchego ciasta i kruszonki

Źródło zdjęcia: canva/JanPietruszka

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, jedną kulę kruchego ciasta rozprowadź dokładnie na formie i delikatne nakłuj widelcem. Na spód wylej masę serową, drugą kulę pokrusz na całym cieście. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 60 minut, następnie uchyl delikatnie drzwi i pozwól sernikowi ostygnąć w piekarniku.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy